7 θέσεις κερδίζει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ψηφιακής ανταγωνιστικότητας

7 θέσεις κερδίζει η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ψηφιακής ανταγωνιστικότητας

-Η χώρα από την 53η θέση το 2019 αναρριχήθηκε στην 46η το 2020 στο “IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking”

Ένα πραγματικό άλμα ψηφιακής ανταγωνιστικότητας κάνει το 2020 η Ελλάδα, κατακτώντας μια σημαντικά βελτιωμένη θέση στον παγκόσμιο χάρτη. Η χώρα καταλαμβάνει για το 2020 την 46η θέση της διεθνούς κατάταξης με τις πιο ανταγωνιστικές ψηφιακά οικονομίες, έναντι της 53ης, που κατείχε το 2019 και το 2018 και της 50ης, όπου είχε βρεθεί το 2017.

Μάλιστα, η Ελλάδα περιλαμβάνεται σε εκείνη την ομάδα των κρατών, τα οποία μεταξύ 2019 και 2020 είχαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα, κερδίζοντας επτά θέσεις. Στην ίδια ομάδα χωρών ανήκει η Εσθονία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Κύπρος και η Τουρκία.

Τη θετική επίδοση της Ελλάδας αποτυπώνει το “IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking”, το οποίο αξιολογεί 63 οικονομίες παγκοσμίως στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών με βάση μια τρεις πυλώνες, εννέα υπο-κριτήρια και 51 επιμέρους παράγοντες. Οι τρεις πυλώνες είναι: “Γνώση” (Ταλέντο, Εκπαίδευση-Κατάρτιση, Συγκέντρωση Επιστημόνων), “Τεχνολογία” (Ρυθμιστικό Περιβάλλον, Κεφάλαιο, Τεχνολογικό Περιβάλλον) και “Ετοιμότητα για το μέλλον” (Προσαρμοστικότητα, Επιχειρηματική Ευελιξία, Ενσωμάτωση Πληροφορικής).

Η Ελλάδα στον πυλώνα “Τεχνολογία” κατατάσσεται για το 2020 στην 43η θέση, από την 54η που είχε το περασμένο έτος, ενώ το 2018 βρισκόταν στην 51η και το 2017 στην 52η. Στον τομέα “Γνώση”, η χώρα κατακτά την 48η θέση από την 53η το 2019, ενώ στην “Ετοιμότητα για το Μέλλον” βρίσκεται στην 46η από 53η το 2019.

Ρεκόρ επιδόσεων
Σύμφωνα με το “IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking”, το οποίο επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, η Ελλάδα αποδίδει πολύ καλά στον υπο-παράγοντα “Ρυθμιστικό Πλαίσιο”, αναρριχόμενη στην 41η θέση το 2020 (από την 52η το 2019). Για παράδειγμα, στον δείκτη “Έναρξη Επιχείρησης”, η Ελλάδα τοποθετείται, πλέον, στην 6η θέση ανάμεσα σε 63 οικονομίες, από την 26η που είχε το 2019.

Άλλες σημαντικές βελτιώσεις που πέτυχε η χώρα είναι, για παράδειγμα, στον δείκτη “Επιχειρηματική Ευελιξία”, όπου από την 60η θέση το 2019 βρίσκεται πλέον στην 55η, ενώ στον δείκτη “Ενσωμάτωση Πληροφορικής” από 50η το 2020 κατατάσσεται πλέον 45η.

“Το μέλλον του κόσμου θα εξαρτηθεί από την ψηφιοποίηση. Η κατάταξη της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας ρίχνει φως στο πώς θα μπορούσαν οι οικονομίες να ανακάμψουν από τον COVID-19. Η ψηφιοποίηση δεν είναι πλέον μια επιλογή. Είναι αναγκαιότητα”, σχολιάζουν οι συντάκτες της σχετικής έρευνας.

“Ο καθορισμός τολμηρών εθνικών στόχων – συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών – δημιουργεί μια δυναμική διαδικασία, η οποία βοηθά και τον ιδιωτικό τομέα να κλιμακώσει τη δράση του, μέσω φιλόδοξων προγραμμάτων προμηθειών. Η ανάκαμψη της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από αυτή τη διαδικασία”, προσθέτουν.

Και συμπληρώνουν: “Ο COVID-19 έχει δείξει τη σημασία της ψηφιοποίησης ως ενός τρόπου αύξησης της ανθεκτικότητας. Η ικανότητα μιας οικονομίας να προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες τεχνολογίες ως απάντηση στο μεταβαλλόμενο τοπίο, που έχει προκαλέσει η πανδημία, θα επηρεάσει την ταχύτητα ανάκαμψης”.

Πρωτιά για τις ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέκτησαν την κορυφή του κόσμου στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα και για το 2020, με τη Σιγκαπούρη να διατηρεί τη δεύτερη θέση, που ήδη κατείχε και τη Δανία να έρχεται τρίτη.

Οι οικονομίες, που έχουν σημαντικές επιδόσεις στη διατήρηση των ψηφιακών ταλέντων, στο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο και στη γρήγορη υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών είναι αυτές που – σύμφωνα με τους αναλυτές – κατάφεραν να κατακτήσουν τις πρώτες θέσεις. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, η εκπαίδευση και ο τομέας Ε & Α αποτελούν τη σημαντική δύναμη πίσω από την ψηφιακή ανάπτυξη.

Η Σιγκαπούρη, από την πλευρά της, έρχεται πρώτη στους ρυθμιστικούς δείκτες, ενώ Σουηδία και Δανία ξεχωρίζουν για τις εξαιρετικές βαθμολογίες τους στη δημιουργία και προσφορά γνώσης.

Συνολικά, η Δυτική Ευρώπη, η Ανατολική Ασία και η Βόρεια Αμερική θεωρούνται ως οι πιο …προοδευτικές ψηφιακά περιοχές. Στην παγκόσμια κατάταξη, η τέταρτη θέση για το τρέχον έτος ανήκει στη Σουηδία, ενώ ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ (5η θέση), η Ελβετία (6η), η Ολλανδία (7η), η Δημοκρατία της Κορέας (8η), η Νορβηγία (9η) και η Φινλανδία (10η).

Πηγή: sepe.gr


Σχολιάστε εδώ