Καλημέρα από την Ναύπακτο!

Καλημέρα από την Ναύπακτο!

Μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Ιδιαίτερα όμορφη πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά σε πευκόφυτη πλαγιά. Γνωστή από την αρχαιότητα, ήταν λιμάνι και στρατιωτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Λόγω της στρατηγικής θέσης της,  αποτέλεσε συχνά το μήλον της έριδος μεταξύ των κατακτητών της όπως η περίφημη ναυμαχία, όπου ο τουρκικός στόλος καταστράφηκε από τις ενωμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις (Οκτώβριος 1571), στην οποία πήρε μέρος ως στρατιώτης σε ισπανικό πλοίο, ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη», Μιγκέλ Ντε Θερβάντες. Η Ναύπακτος συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 και απελευθερώθηκε το 1829.

@visitgreece.gr

Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τις λέξεις ναυς και πήγνυμι, που σημαίνει «κατασκευάζω πλοίο». Για πρώτη φορά εμφανίζεται το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς, οι οποίοι στην κάθοδό τους, χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια (σχεδίες για την ακρίβεια), οπότε και το «Ναύπακτος» έμεινε κληρονομιά. Η πόλη αρχικά ανήκε στους Εσπέριους Λοκρούς.

@wikipedia.org

Ναύπακτος: Μια πόλη κόσμημα

Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου μας περιμένει η ομορφότερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας. Οι ειδυλλιακές της ακρογιαλιές αγναντεύουν τα ήρεμα νερά του Κορινθιακού κόλπου∙ η βουνίσια της γοητεία κυκλώνει τον παράδεισο της ορεινής Ναυπακτίας∙ η μεγάλη της ιστορία αντικατοπτρίζεται σε δυο σπουδαία μνημεία: το κατάφυτο βενετσιάνικο κάστρο και το βενετσιάνικο λιμανάκι.

@visitgreece.gr

Φτάνοντας στη Ναύπακτο τις πρώτες εντυπώσεις κερδίζουν οι άνετοι δρόμοι, σκιασμένοι με πλατύφυλλα πλατάνια, οι παραδοσιακές γωνιές και ένα πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας να απολαμβάνουν ανέμελοι τη φθινοπωρινή λιακάδα στα υπαίθρια εστιατόρια και καφέ, δίπλα στη θάλασσα. Ξεκινάμε την περιήγησή μας στην πόλη με μια χαλαρή βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια με τα πολλά ναυτικά σπίτια και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά. Φουντωτές βουκαμβίλιες και πολύχρωμα λουλούδια στολίζουν τους πέτρινους τοίχους πλημμυρίζοντας τις φιλόξενες γειτονιές με κάθε λογής χρώματα κι αρώματα.

@visitgreece.gr

Mε πληροφορίες από το visitgreece.gr


Σχολιάστε εδώ