Οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών – Του Θ. Τσούχλου

Οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών – Του Θ. Τσούχλου


Του
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΟΥΧΛΟΥ
Προέδρου ΟΛΜΕ


Με πλήρη ανυπαρξία διαλόγου και ενημέρωσης, η υπουργός Παιδείας εξήγγειλε εκλογές για τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με ηλεκτρονικό τρόπο, στις 7 Νοεμβρίου. Ξεκινά λοιπόν μια προεκλογική περίοδος 15 εργάσιμων ημερών, με σχολικές μονάδες που έκλεισαν, κλείνουν ή θα κλείσουν εξαιτίας της πανδημίας αλλά και εκατοντάδες σχολεία που βρίσκονται σε αναταραχή εξαιτίας των καταλήψεων.

Καθίσταται αδύνατον στους υποψηφίους να επισκεφθούν και να ενημερώσουν τους συλλόγους διδασκόντων, καθώς η σημερινή κατάσταση είναι άκρως απαγορευτική και θα οδηγούσε σε μια επικίνδυνη και καταχρηστική διαδικασία. Παράλληλα, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια ούτε μία γενική συνέλευση, όπου πραγματοποιείται ο απολογισμός δράσης των αιρετών, καθώς αυτό απαγορεύεται ρητά και εγκυμονεί μέγιστους επιδημιολογικούς κινδύνους. Η επιχειρούμενη διαδικασία σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών διαδικασιών περιστέλλει βασικά χαρακτηριστικά της συλλογικής δράσης και αποτελεί μια τεχνική διαδικασία καταμέτρησης άυλων ηλεκτρονικών επιλογών.

Η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι «εκπαιδευτικοί επικοινωνούν με το ΥΠΑΙΘ και δηλώνουν πως επιτέλους για πρώτη φορά θα ψηφίσουν». Ας μη λησμονεί πως πιθανόν προβάλλει αυτούς που επί 18 συναπτά έτη, μολονότι ελάμβαναν άδεια, δεν προσέρχονταν στην κάλπη και την αξιοποιούσαν για αλλότριους λόγους. Επαινεί τους απόντες, αντί να τους ψέγει, θεωρώντας τους «ως πρότυπα εκλογέων» και μας καλεί να καταστούμε «πρωτοπόροι» σε μια διαδικασία που έχει επιλέξει χωρίς τον παραμικρό αναγκαίο συλλογικό διάλογο. Δυστυχώς, δεν ακολουθεί τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος επιφυλάχθηκε να μελετήσει και να απαντήσει στην ΑΔΕΔΥ όσον αφορά τη θέση της για την παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Η ΟΛΜΕ, με πλήρη επίγνωση του θεσμικού της ρόλου, ζήτησε την αναβολή των εκλογών και την παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών. Παράλληλα απέρριψε την ηλεκτρονική ψηφοφορία με σειρά επιχειρημάτων και με στόχο τη διασφάλιση της μαζικής συμμετοχής επέμεινε στη διενέργεια των εκλογών σε εργάσιμη ημέρα, χωρίς άδεια.

Δυστυχώς, η υπουργός απέρριψε συλλήβδην τις προτάσεις μας, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι δεν την απασχολεί εάν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα λειτουργήσουν χωρίς τους αιρετούς, ενώ δεν αισθάνεται ενόχληση εάν αποσυρθούν τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων και υπάρξει αναταραχή στον κλάδο.
Η εμμονή της κ. Κεραμέως οδήγησε την ομοσπονδία να ξεκινήσει τη διαδικασία απόσυρσης των ψηφοδελτίων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Οι προτάσεις μας είναι απόλυτα ρεαλιστικές και λογικές. Απαιτείται πλήρης σεβασμός στην ουσιαστική διασφάλιση της λειτουργίας των δημοκρατικών εκλογών. Η υπουργός καλείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να αποδεχθεί την άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση για αναβολή των εκλογικών διαδικασιών και παράτασης της θητείας των αιρετών. Η δημόσια εκπαίδευση αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα. Μια άνευ λόγου σύγκρουση θα την πλήξει καίρια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ