Καζάνι που βράζει η ΝΔ του Μητσοτάκη

Καζάνι που βράζει η ΝΔ του Μητσοτάκη

«Πουλάει» τους δεξιούς και «ψωνίζει» από τα… καλάθια του ΠΑΣΟΚ

-Οργή για Διαμαντοπούλου και Ντόκο
-«Casus belli» για Σαμαρά η υποχώρηση στα Ελληνοτουρκικά

Καζάνι που βράζει θυμίζει το τελευταίο διάστημα η κυβερνητική παράταξη και η νηνεμία που αποτυπώνεται στη βιτρίνα των φιλικά διακείμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι επίπλαστη, όσο και επιφανειακή.

Η πολιτική που ο Κυρ. Μητσοτάκης εφαρμόζει σε μείζονος σημασίας ζητήματα (ελληνοτουρκικά, Μεταναστευτικό, Σκοπιανό) αφενός και αφετέρου οι επιλογές των προσώπων, μεταγραφή από άλλους πολιτικούς χώρους, για θέσεις-κλειδιά στην κυβέρνηση και όχι μόνο προκαλούν αλυσιδωτές εκρήξεις οργής στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας. «Ο Κυριάκος έχει βάλει στο περιθώριο σημαντικά στελέχη της παράταξης και ψωνίζει από τα καλάθια του ΠΑΣΟΚ», ήταν το αιχμηρό σχόλιο κορυφαίου παράγοντα της Νέας Δημοκρατίας.

Η επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη να μετακινήσει την παράταξη από τον χώρο της κοινωνικής Δεξιάς στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς αντιμετωπίζεται με αυξανόμενη δυσφορία αλλά και αρνητισμό από ένα σημαντικό τμήμα της παράταξης. Η αναταραχή διαπερνά όλη την κομματική πυραμίδα και είναι θέμα χρόνου όλο αυτό να βγει στην επιφάνεια και επιφέρει ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Όταν πάψουν οι δημοσκοπήσεις να φουσκώνουν τα πανιά της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τσουνάμι αντιδράσεων, που μπορεί να γίνουν και ανεξέλεγκτες.

Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει την «ξενόφερτη» (προερχόμενη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ) Άννα Διαμαντοπούλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, αν και δεν ήταν έκπληξη για τα δεδομένα του πρωθυπουργού, ήρθε να… ξύσει παλιές πληγές, που είχαν ανοίξει από την εποχή που επέλεξε για κυβερνητικές θέσεις τους Μιχ. Χρυσοχοΐδη – Γ. Γεραπετρίτη, πρόσωπα με μακρά θητεία στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (ο πρώτος) και στο πλευρό αρχηγών του ΠΑΣΟΚ (ο δεύτερος).

Η συνέχεια ήρθε πριν από μερικούς μήνες, με την είσοδο στην κυβέρνηση του Π. Τσακλόγλου, μεταγραφή κι αυτός από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ (Κινήματος Αλλαγής). Εύλογες οι αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στην επιλογή της κ. Διαμαντοπούλου. «Εμείς τρέχουμε σε ολόκληρη την επικράτεια να στηρίξουμε την παράταξη, να μαζέψουμε ψήφους κι έρχονται πρόσωπα που δεν έχουν καμιά σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και παίρνουν θέσεις και αξιώματα», ήταν το βασικό τους επιχείρημα.

«Με τον τρόπο που κινείται ο Κυριάκος λέει προς τους πολίτες ότι η παράταξή του δεν διαθέτει ικανά στελέχη κι έτσι είναι αναγκασμένος να δανείζεται από άλλους πολιτικούς χώρους», σημειώνουν. Για «συνεχή και συστηματικό αποκλεισμό των ατόμων και αγωνιστών της παράταξης, που δημιουργεί πικρία και ανησυχία» κάνει λόγο σε γραπτή δήλωσή του (απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό) ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Αθ. Γιαννόπουλος. Διατυπώνει δε το ερώτημα: «Μήπως ισχύει αυτό που λέγεται και θρυλείται: Η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση;». Σε επικοινωνία τους με τα κεντρικά γραφεία αλλά και με υπουργούς, κομματικά στελέχη επισήμαιναν χαρακτηριστικά: «Όταν έρθει η ώρα των εκλογών, ο πρόεδρος να φωνάξει τη Διαμαντοπούλου και τον Χρυσοχοΐδη να δώσουν τη μάχη».

Οι αντιδράσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρόκειται να κοπάσουν, αντίθετα μπορεί και να φουσκώσουν κι άλλο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στον ανασχηματισμό, όποτε αυτός γίνει, ο κ. Μητσοτάκης θα συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα ακόμη ένα ή δύο πρόσωπα από τον χώρο του παλαιού ΠΑΣΟΚ.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να τοποθετήσει σύμβουλό του για θέματα Εθνικής Ασφάλειας τον Θ. Ντόκο ήρθε να ξύσει τις πληγές που άνοιξαν από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία στο πεδίο των εθνικών θεμάτων. Εξόργισε αρκετούς στην παράταξη, με… πρώτο και καλύτερο τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, λόγω των θέσεων (απόψεων) που έχει ο κ. Ντόκος για τα εθνικά θέματα, εν προκειμένω για τα ελληνοτουρκικά. Προ ολίγων μηνών είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, πολλαπλές αντιδράσεις. Θορυβημένος τότε είχε κάνει λόγο για «προσωπικές απόψεις» και είχε θέσει την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Γαλάζιοι βουλευτές εξέφραζαν την έκπληξη αλλά και τη δυσφορία τους για την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο φόρτε τους. Ορισμένοι ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στόχος του κ. Μητσοτάκη να είναι να στείλει μήνυμα και προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το πώς σκοπεύει να λύσει τα προβλήματα με την Τουρκία.

Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει στείλει το δικό του μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει, αντίθετα θα αντιδράσει με δυναμικό τρόπο σε οποιαδήποτε λύση στα ελληνοτουρκικά που θα απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. «Για μένα, εκχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας είναι casus belli», τονίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του. Έχει ακόμη διαμηνύσει ότι τον βρίσκει κάθετα α­ντίθετο ο τρόπος που πάνε να διεξαχθούν οι διερευνητικές επαφές με τη γειτονική χώρα. «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του.

Ο κ. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές προς τον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να τον… διευκολύνει –κάθε άλλο– να περάσει (υλοποιήσει) πολιτικές και αποφάσεις, ειδικά στα εθνικά θέματα, που αποκλίνουν από τις πάγιες εθνικές θέσεις και την πολιτική που ακολούθησε ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Ήταν άλλωστε το βέτο του κ. Σαμαρά που μπλόκαρε την κύρωση από τη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια. Η άρνησή του να δώσει θετική ψήφο, ενδεχομένως και μερικών ακόμη βουλευτών, υποχρέωσε την κυβέρνηση να βάλει στο συρτάρι τα εν λόγω μνημόνια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ