Οι τελευταίες εξελίξεις για την Covid-19 – Μπορεί να βρει τρόπο να ξεπεράσει την ανοσία μας!

Οι τελευταίες εξελίξεις για την Covid-19 – Μπορεί να βρει τρόπο να ξεπεράσει την ανοσία μας!

-Έχει ήδη προσβάλει περίπου 180.000 άτομα!

Ο κορονοϊός στην Ελλάδα έχει προσβάλει τουλάχιστον 100.000 – 180.000 συμπολίτες μας. Οι ασυμπτωματικοί φορείς υπολογίζονται σε 50% – 80%, σε ορισμένες μάλιστα δομές της χώρας μας το 100% των κρουσμάτων αφορούσε ασυ­μπτωματικούς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων, αναμένεται παγκοσμίως αύξηση των μολύνσεων μετά το τέλος του φθινοπώρου, καθότι, ένεκα καιρικών συνθηκών, θα υπάρξει συνωστισμός των πολιτών σε κλειστούς χώρους.

Τούτο, βεβαίως, θα συμβεί και στην ελληνική επικράτεια.

Αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα σημειώνονται τελευταία στην περιοχή της Αττικής. Σε ποσοστό 15% – 20% οι νέες λοιμώξεις οφείλονται σε συνωστισμό ανθρώπων και 10% περίπου εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας μας.

Ο μέσος όρος των ασθενών που απεβίωσαν είναι περίπου 78 έτη.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία εξέδωσε ειδικές οδηγίες για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και υποστηρικτική θεραπεία στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που προσβάλλονται από τον ιό SARS CoV-2, καθότι οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θνητότητας.

Επίσης, η νεκροτομία σε ασθενείς που απεβίωσαν ένεκα Covid-19, απέδειξε παρουσία γενετικού υλικού του ιού SARS CoV-2 στο μυοκάρδιο σχεδόν στα δύο τρίτα των αποθανόντων.

Τούτο σημαίνει πιθανή βλάβη της καρδιάς από τον ίδιο τον ιό.

Μελέτες επιστημόνων στις ΗΠΑ αναφέρουν περισσότερες από 5.000 γενετικές αλληλουχίες του κορονοϊού που αποκαλύπτουν τη συνεχή συσσώρευση μεταλλάξεων στον γενετικό κώδικα του ιού, μία από τις οποίες μπορεί να τον έκανε πιο μεταδοτικό.

Η μετάλλαξη αυτή αναφέρεται στην αντικατάσταση ενός αμινοξέος (ασπαρτικό οξύ) από ένα άλλο που ονομάζεται γλυκίνη. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα άτομα που μολύνθηκαν από το στέλεχος αυτό είχαν ψηλότερο ιικό φορτίο στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και τούτο μάλλον καθιστά το στέλεχος αυτό πιο αποτελεσματικό στην εξάπλωσή του.

Τα ευρήματα της μελέτης, παράλληλα με εκείνα παρόμοιας έρευνας που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη εμβολίων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι αποκτούν ανοσία είτε μέσω πρωτογενούς μόλυνσης είτε μέσω εμβολίου, αφού ο ιός πιθανόν να βρίσκεται υπό επιλεκτική πίεση για να αποφευχθεί η ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση. Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, υπάρχει πιθανότητα ο κορονοϊός αυτός να ανακαλύψει τρόπο να ξεπεράσει την ανοσία μας, όσο υψηλή και εάν είναι αυτή σε επίπεδο πληθυσμού.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση με αυτή της γρίπης και θα πρέπει να σχεδιάζουμε και να αναπτύσσουμε τροποποιημένα εμβόλια, αφού ο ιός θα μεταλλάσσεται συνεχώς.

Απαιτείται λοιπόν συνεχής επιφυλακή για την παρακολούθηση του ιού και των μεταλλάξεών του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 1.000.000 θάνατοι έχουν προκληθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως. Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον νέο παθογόνο παράγοντα είναι πολλά και ποικίλα. Το ερώτημα που πρωτίστως πρέπει να απαντηθεί αφορά τον τρόπο εισβολής του νέου κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επίσης, ερευνάται ακόμη η διαδικασία της ανοσοποιητικής αντίδρασης, που είναι αναγκαία για την αποφυγή πιθανής λοίμωξης. Η γνώση αυτή απαιτείται όχι μόνο για την αξιολόγηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των νέων εμβολίων αλλά και για τη δυνατότητα πρόβλεψης επαναπροσβολής κάποιου από τον ιό.

Πολλοί ερευνητές και φαρμακευτικές εταιρείες ασχολούνται με την ανάπτυξη και παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου και το πρώτιστο ερώτημα είναι η χρονική διάρκεια προστασίας που θα εξασφαλίζει. Παράλληλα, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ανοσία μας στα βέλτιστα επίπεδα. Η επίτευξη των παραπάνω δεν είναι καθόλου εύκολη και μάλιστα σε σύ­ντομο χρονικό διάστημα.

Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να προσαρμοστούμε σε ένα ομοιόμορφο, ει δυνατόν, πλαίσιο συμπεριφοράς, όχι μόνο για τη δική μας προστασία αλλά και για την προστασία των συνανθρώπων μας.

Τα γνωστά μέτρα προσωπικής προστασίας και ασφάλειας και κυρίως η αποφυγή συνωστισμού πρέπει να τηρούνται από όλους.

Οφείλουμε όλοι μας να επιδείξουμε κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ