Ποιους ενοχλεί ο Δένδιας και θέλουν να τον διώξουν από το ΥΠΕΞ

Ποιους ενοχλεί ο Δένδιας και θέλουν να τον διώξουν από το ΥΠΕΞ

Στο ναδίρ οι σχέσεις του με τον Μητσοτάκη

-Πιέσεις και από το Βερολίνο

Για «ρήγμα» στις σχέσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Δένδια κάνουν λόγο φήμες από κυβερνητικούς κύκλους, σε βαθμό τέτοιο μάλιστα που να τίθεται ακόμη και θέμα παραμονής του δεύτερου στο υπουργείο Εξωτερικών. Η συνεργασία μεταξύ των δύο ανδρών δεν ήταν εξαρχής ανέφελη, αλλά, σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις (και όχι μόνο…), το τελευταίο διάστημα τα σύννεφα έχουν και πυκνώσει και βαρύνει.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο κ. Δένδιας έδειξε να υποκαθίσταται από τους διπλωματικούς συμβούλους του πρωθυπουργού. Αρχικά από την Αλ. Παπαδοπούλου και στη συνέχεια από την Ελ. Σουρανή, οι οποίες, έχοντας το «πράσινο φως» του Κυρ. Μητσοτάκη, ανέπτυξαν διπλωματικές πρωτοβουλίες εν αγνοία του υπουργείου Εξωτερικών. Υπήρξαν δε περιπτώσεις που ο κ. Δένδιας έδειξε να αιφνιδιάζεται από κινήσεις του πρωθυπουργού, ειδικώς δε στο πεδίο των ελληνοτουρκικών. Δίνοντας έτσι την εικόνα ότι στην κυβέρνηση υφίστανται δύο κέντρα που χειρίζονται τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία το μόνο θέμα που μπορεί και πρέπει να συζητηθεί είναι αυτό της χάραξης των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) και τίποτα άλλο. Αυτό ως μια απάντηση στα σενάρια που ανακυκλώνονται κατά καιρούς και κάνουν λόγο για διάλογο εφ’ όλης της ύλης.

Ο κ. Δένδιας αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θέση που δεν… ενθουσιάζει ορισμένους κύκλους εντός κι εκτός ελληνικής επικράτειας, που επιθυμούν και πιέζουν να κλείσει το ελληνοτουρκικό μέτωπο με συνοπτικές διαδικασίες και με όποιο κόστος. Στους κύκλους αυτούς εντάσσεται και το Βερολίνο, που βλέπει ως εμπόδιο την παρουσία του κ. Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ως εκ τούτου, ενδεχομένως να μη στερούνται αληθείας οι φήμες που κυκλοφόρησαν πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με τις οποίες η Άνγκ. Μέρκελ ζήτησε διακριτικά την αντικατάστασή του. Αν και παραμένει αδιευκρίνιστο ποιοι διακινούν τα σενάρια περί απομάκρυνσης του κ. Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών, αίσθηση προκαλεί ότι ακούγονται ήδη και τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του. Με πρώτο πρώτο αυτό του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, λόγω προφανώς των γνώσεών του στα νομικά και τα συνταγματικά, στην περίπτωση που οι ελληνοτουρκικές διαφορές οδηγηθούν στο Δικαστήριο της Χάγης.

Αν όλες αυτές οι φήμες σχετικά με τον Ν. Δένδια έχουν βάση ή διακινού­νται από ορισμένους προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα, σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: documentonews.gr


Σχολιάστε εδώ