Βουλγαρία: «πλήρη και άνευ όρων σεβασμό» των ευρωπαϊκών αξιών ζητούν οι ευρωβουλευτές

Βουλγαρία: «πλήρη και άνευ όρων σεβασμό» των ευρωπαϊκών αξιών ζητούν οι ευρωβουλευτές

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Boyko Borissov και του προϊσταμένου εισαγγελέα Ivan Geshev, καθώς αυξάνεται η αγανάκτηση των πολιτών για την συστημική πολιτική διαφθορά.

-Αλληλεγγύη προς «αιτήματα και προσδοκίες για δικαιοσύνη, διαφάνεια, λογοδοσία και δημοκρατία»

-Καταδίκη της αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών και δημοσιογράφων, και των παράνομων ελέγχων σε επιχειρήσεις

-Ανησυχίες για τη διαδικασία συνταγματικής μεταρρύθμισης και σχέδια τροποποίησης του εκλογικού νόμου λίγο πριν από τις εκλογές

Το Κοινοβούλιο εκφράζει τη θλίψη του για την «σημαντική επιδείνωση» της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 358 ψήφους υπέρ, 277 κατά και 56 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την «αδιαμφισβήτητη υποστήριξή τους προς τον λαό της Βουλγαρίας στις θεμιτές απαιτήσεις και προσδοκίες τους για δικαιοσύνη, διαφάνεια, λογοδοσία και δημοκρατία». Επίσης, καταδικάζουν την «βίαιη και δυσανάλογη παρέμβαση της αστυνομίας», αναφερόμενοι ιδίως στις κατηγορίες για χρήση βίας κατά γυναικών και παιδιών αλλά και δημοσιογράφων, καθώς και στους «παράνομους και υπερβολικούς ελέγχους» σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες.

Οι ευρωπαϊκές αξίες απειλούνται

Το κείμενο κάνει λόγο για «σημαντική επιδείνωση του σεβασμού των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της διάκρισης των εξουσιών, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης». Επικεντρώνεται επίσης σε εμμένοντα συστημικά ζητήματα του δικαστικού σώματος, ιδίως στην έλλειψη πλαισίου λογοδοσίας του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και του Γενικού Εισαγγελέα και στη μη συμμόρφωση

Άλλα σημεία ανησυχίας:

-η συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα διεθνή πρότυπα

-οι πιθανές αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, κοντά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

-η βεβιασμένη θέσπιση νομοθεσίας

-οι έρευνες για διαφθορά υψηλού επιπέδου που δεν αποφέρουν απτά αποτελέσματα

-η κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη Βουλγαρία, π.χ. όσον αφορά τη ρητορική μίσους, τις διακρίσεις φύλου και τις σεξουαλικές διακρίσεις, καθώς και τα δικαιώματα των Ρομά και των αιτούντων άσυλο.

Ελευθερία των ΜΜΕ και κονδύλια της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις εκστρατείες δυσφήμισης και αποδοκιμάζουν τα περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την επιδείνωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, την διαφάνεια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ και τη συγκέντρωση τους σε χέρια λίγων, καθώς και για την διοχέτευση κονδυλίων της ΕΕ σε φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης. Τονίζουν επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί αυστηρότερος έλεγχος για τη διάθεση κονδυλίων της ΕΕ και να δοθούν άμεσα απαντήσεις στις ανησυχίες περί αθέμιτου πλουτισμού ατόμων συνδεδεμένων με το κυβερνών κόμμα.

Δηλώσεις και συζήτηση

«Κράτος δικαίου σημαίνει διάκριση των εξουσιών, ωστόσο οι καταγγελίες για διαφθορά στο δικαστικό σώμα και πολιτικά υποκινούμενες διώξεις αυξάνονται. Σημαίνει ελευθερία των ΜΜΕ, αλλά βλέπουμε την κυβέρνηση να αυξάνει την επιρροή της στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και να χρησιμοποιεί πελατειακές πρακτικές στις σχέσεις της με τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Σημαίνει σεβασμός των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά γινόμαστε μάρτυρες αστυνομικής βίας και υποβάθμισης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» δήλωσε ο εισηγητής: Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη την συζήτηση (05.10.2020) στο Κέντρο Πολυμέσων του Κοινοβουλίου αρχίζει περίπου στο 19.39 του βίντεο.

europarl.europa.eu


Σχολιάστε εδώ