Στ. Πέτσας προς Τουρκία για τα Βαρώσια: Κάντε πίσω αλλιώς, το θέμα στους ηγέτες της ΕΕ

Στ. Πέτσας προς Τουρκία για τα Βαρώσια: Κάντε πίσω αλλιώς, το θέμα στους ηγέτες της ΕΕ

Η κατοχική Τουρκία και τα φερέφωνά στα κατεχόμενα της Κύπρου ολοκλήρωσαν σήμερα την αθλιότητα που είχαν προαναγγείλει ανοίγοντας μέρος της παραλίας στα Βαρώσια παρά τις παγκόσμιες αντιδράσεις.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν ουσιαστικά τις συμφωνημένες διερευνητικές επαφές καθώς η Τουρκία με όλες τις ενέργειες των τελευταίων ημερών κάνει ότι είναι δυνατόν για να τον τορπιλίσει πριν καν ξεκινήσει.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει για μια ακόμη φορά ότι δεν λειτουργεί με βάση την πολιτική λογική καθώς οι επιδιώξεις και η ανάγκη του να συγκαλύψει τα εσωτερικά του προβλήματα τον οδηγούν σε κινήσεις αψυχολόγητες, όπως αυτή που έγινε σήμερα (8/10) στην κατεχόμενη και περίκλειστη Αμμόχωστο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ήταν κατηγορηματικός κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και κάλεσε την τουρκική πλευρά να ανακαλέσει την τελευταία πρόκληση.

Όπως γνωρίζετε η τουρκική πλευρά ανακοίνωσε πως, από σήμερα πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, που από το 1974 παραμένει ακατοίκητο. Πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.

H Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αλλά και με χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό. Ένα είναι βέβαιο: η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα.

 


Σχολιάστε εδώ