Χρ. Σταϊκούρας: Νέες ρυθμίσεις για οφειλές που έφερε η κρίση του κορονοϊού

Χρ. Σταϊκούρας: Νέες ρυθμίσεις για οφειλές που έφερε η κρίση του κορονοϊού

Ένα πλέγμα παρεμβάσεων διευκόλυνσης των φορολογούμενων οι οποίοι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής χρήσης του κορονοϊού συσσώρευσαν φορολογικές οφειλές ή έχασαν παλαιότερες ρυθμίσεις ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.   

Με δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τις εξής παρεμβάσεις:

– Όλοι οι πληγέντες φορολογούμενοι οι οποίοι έχασαν ρύθμιση για οφειλές προς το Δημόσιο από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 θα συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους από τον τρέχοντα μήνα Οκτώβριο, ενώ οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος της ρύθμισης, επιμηκύνοντας τη διάρκειά της. Με την αναβίωση της ρύθμισης επανέρχονται και όλα τα ευεργετήματα που είχε λάβει ο φορολογούμενος όπως έκπτωση από προσαυξήσεις κτλ.

– Όσοι φορολογούμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατάπτωση εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια που είχαν λάβει, με την εγγύηση του δημοσίου, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις σχετικές οφειλές σε έως 120 δόσεις.

– Όσοι έχασαν ρύθμιση από 1/11/2019 και μετά και πλέον δεν έχουν δικαίωμα να επανεντάξουν σε ρύθμιση τις σχετικές οφειλές αποκτούν πλέον αυτό το δικαίωμα, με ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των νέων 48 δόσεων.

‘Oπως αναφέρει το ρεπορτάζ του capital.gr ο υπουργός ανέφερε πως η θέσπιση αυτών των έκτακτων διευκολύνσεων για τους φορολογούμενους κρίθηκε σκόπιμη καθώς κατά τη διάρκεια του lockdown πάρα πολλοί βρέθηκαν σε κακή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα είτε να χάσουν ρυθμίσεις τις οποίες είχαν κάνει είτε να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενταχθούν σε ρύθμιση.

“Το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών, που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, στηρίζεται στον ορθολογισμό.

Δίνει τη δυνατότητα σε όλους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Πρόκειται για ένα ολιστικό πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών αυτής της περιόδου, που αντιμετωπίζει όλες τις περιπτώσεις.

Έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, γι’ αυτό και οι διατάξεις για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, απαντούν στις ανάγκες επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων.
Ρυθμίζονται οφειλές της περιόδου Μαρτίου-Ιουνίου, ενώ παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε όσους είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις να ξαναπιάσουν το νήμα της κανονικότητας και να επανενταχθούν σε αυτές.

Παραδείγματα

Παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς λειτουργεί το νέο πλαίσιο ρύθμισης ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε τα εξής:

* Νέα ρύθμιση για την εξόφληση τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020

– Επιχείρηση με ΚΑΔ, που ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού οφείλει ΦΠΑ, βάσει δήλωσης Μαρτίου, ο οποίος έπρεπε να καταβληθεί τον Απρίλιο και για τον οποίο έχει χορηγηθεί αναστολή πληρωμής μέχρι 30/4/2021. Ποια διευκόλυνση παρέχεται για την αποπληρωμή της οφειλής της;

Η επιχείρηση θα εντάξει τον ΦΠΑ στη νέα ρύθμιση των 12 δόσεων άτοκα ή 24 δόσεων με επιτόκιο 2,5% και θα αρχίσει να τον καταβάλει από τον Μάιο του 2021.

Μπορεί να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

-Φορολογούμενος που είχε ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής (π.χ. ρύθμιση 100 δόσεων, ρύθμιση 120 δόσεων) και ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν κατέβαλε τις δόσεις της ρύθμισης τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο του 2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής. Τι θα γίνει με τις δόσεις αυτές;

Η περίοδος αναστολής πληρωμής λήγει στις 30/4/2021. Οι παραπάνω δόσεις θα προστεθούν, από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

* Αναβίωση της προϋπάρχουσας ρύθμισης για οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις της ρύθμισής τους και την έχασαν το διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου 2020

– Φορολογούμενος που ανήκει στους πληττόμενους από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είχε ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 και έχασε τη ρύθμιση. Τι κάνει;

Από τον Οκτώβριο του 2020 θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τη ρύθμιση η οποία αναβιώνει με όλα τα ευεργετήματα της. Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν προστίθενται στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

– Φορολογούμενος (είτε έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι) ο οποίος είχε ενήμερη πάγια ρύθμιση την 1η/11/2019 και την έχασε οποτεδήποτε στη συνέχεια, έχασε το δικαίωμα να ρυθμίσει ξανά τις συγκεκριμένες οφειλές του. Τι αλλάζει τώρα για αυτόν;

Πλέον αποκτά τη δυνατότητα να εντάξει τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

* Ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

– Επιχείρηση με βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες προέρχονται από δάνειο που έλαβε με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορεί να τις ρυθμίσει;

Πλέον, ναι. Μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα που προβλέπει έως 120 δόσεις με κλιμακούμενη απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, η οποία φτάνει  σε ποσοστό μέχρι και το 100%”.

Πηγή πληροφοριών capital.gr


Σχολιάστε εδώ