Το θέατρο του Σάμουελ Μπεκετ

Το θέατρο του Σάμουελ Μπεκετ

Συγγραφέας
CATHERINE NAUGRETTE
Μετάφραση
Αριστείδης Λαυρέντζος


Μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1950 και του τέλους της δεκαετίας 1980, σε περίπου σαράντα χρόνια θεατρικής συγγραφής, ο Σάμουελ Μπέκετ (1906-1989) παράγει ένα σπουδαιότατο έργο, το οποίο ασκεί μέχρι σήμερα βαθιά επίδραση στη θεατρική δημιουργία. Το παρόν βιβλίο αναλύει τις κύριες πτυχές του μπεκετικού θεάτρου και ταυτόχρονα παρουσιάζει μια νέα προσέγγιση. Σύμφωνα με την Catherine Naugrette, δεν υπάρχει μόνο ένα αλλά περισσότερα θέατρα του Μπέκετ· όχι μόνο ένας τρόπος γραφής αλλά μια αλλεπάλληλη σειρά μορφών θεατρικού λόγου, με κανόνα τον συστηματικό πειραματισμό των μέσων και των διαδικασιών του θεατρικού γίγνεσθαι. Τα κείμενα που κατατάσσουμε συνήθως σε μια ενότητα με τον τίτλο «θέατρο του Μπέκετ» αντιστοιχούν στην πραγματικότητα σε διαφορετικούς τύπους έργων. Προορισμένη για τη σκηνή, για το ραδιόφωνο ή για την τηλεόραση, υπό μορφή έργων, δραματιδίων ή θραυσμάτων, η θεατρική γραφή του Μπέκετ λαμβάνει διάφορες μορφές, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητές της. Κατά συνέπεια, η ανακάλυψη περισσότερων τύπων θεάτρου στο έργο του μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδρομή που τον οδήγησε μέχρι τα ακρότατα όρια της θεατρικής τέχνης, αναδεικνύοντάς τον πρόδρομο των πιο σύγχρονων εμπειριών. Επίσης, το 1969 ο Μπέκετ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για την όλη του λογοτεχνική δημιουργία.
Στο βιβλίο εμπεριέχεται πλήρης κατάλογος των θεατρικών και λογοτεχνικών έργων του Μπέκετ στα γαλλικά, ελληνικά και αγγλικά που διευκολύνει τον αναγνώστη στη μελέτη και στην περαιτέρω ενασχόλησή του με τη μπεκετική δημιουργία.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέγγιση του ελληνόγλωσσου αναγνώστη, ο μεταφραστής του βιβλίου έχει χρησιμοποιήσει αναγνωρισμένες, και μνημονευόμενες κάθε φορά, ελληνικές εκδόσεις για τα αποσπάσματα από τα θεατρικά και λογοτεχνικά έργα του Μπέκετ ή άλλων συγγραφέων που παρατίθενται σε αυτό.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Catherine Naugrette είναι Καθηγήτρια της ιστορίας και της αισθητικής του θεάτρου στο Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle (Παρίσι) και στο Κέντρο Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve (Βέλγιο).
Είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού θεατρικών σπουδών Registres (Αρχεία) και έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις, μεταξύ των οποίων Paysages dévastés (Ερημωμένα τοπία) και Le Théâtre et le sens de l’humain (Το θέατρο και η έννοια του ανθρώπινου).
Το έργο της L’Esthétique théâtrale (Η αισθητική του θεάτρου), όπου αναλύει τη θεωρία και πράξη του θεάτρου ανά τους αιώνες, από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη μέχρι σήμερα, έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και είναι ήδη στην τρίτη έκδοσή του (Armand Colin, Παρίσι 2016).


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ

Κατηγορία: Πολιτισμός και Τέχνες, Επιστήμες του Ανθρώπου, Θέατρο
ISBN: 978-960-02-3676-7


Σχολιάστε εδώ