ΟΗΕ: Πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης

ΟΗΕ: Πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης

Νέα δεδομένα δημιουργεί στις εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου η αναμενομένη πρωτοκόλληση στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΗΕ, του τουρκολυβικού μνημονίου, καθώς λόγω των πιέσεων και αντιδράσεων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και άλλων χωρών, ο ΟΗΕ καθυστέρησε την τυπική αυτή διαδικασία για σχεδόν εννέα μήνες.


O ΟΗΕ πρωτοκόλλησε το τουρκολιβυκό μνημόνιο την ημέρα συζήτησης των… κυρώσεων για Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.


Σύμφωνα με Διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν προσδίδει νομιμότητα η πρωτοκόλληση του παράνομου μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης

Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν: Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης στον ΟΗΕ.

H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η εν λόγω “συμφωνία” είναι  παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της τελευταίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Επίσης, η “συμφωνία” αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ