Νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων!

Νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων!

= Σε πρώτη δόση 8 με 10 δισ. ευρώ, με… στόχο να γίνουν γύρω στα 45 δισ. ευρώ

Σε νέα παραγωγή «κόκκινων» δανείων οδήγησε η πανδημία, κοινώς ο κορονοϊός, που έχει αλλάξει τα… φώτα της οικονομίας.

Στα 8 με 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται η νέα… φουρνιά μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα αποτελέσει τα… θεμέλια του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank, που θα περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια γύρω στα 40 με 45 δισ. ευρώ! Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο τέλος του μήνα.

Τι μαγειρεύουν για τα «κόκκινα» δάνεια;

Η θέση του επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλιν­γκ για τις ελληνικές τράπεζες είναι πως σήμερα είναι ισχυρότερες απ’ ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια. Όπως είπε σε συνέντευξή του: «Έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς τη μείωση των “κόκκινων” δανείων. Παρά την πρόοδο αυτή όμως, το ποσοστό των NPL’s είναι με απόσταση το υψηλότερο στην Ευρώπη. Το ποσοστό των “κόκκινων” δανείων θα αυξηθεί. Δεν γνωρίζω πόσο, όμως είναι αναπόφευκτο και θα συμβεί σε όλες τις χώρες. Η δημιουργία μιας εθνικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (bad bank) είναι μια δυνατότητα, η Κε­ντρική Τράπεζα της Ελλάδας την εισηγείται και δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρώπη την απορρίπτει»!

Η ΕΚΤ προτείνει…

Τη δημιουργία ιστοσελίδας (!) σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την πώληση των «κόκκινων» δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα προκύψουν από την κρίση του κορονοϊού. Μια κίνηση που θα εμποδίσει τα μεγάλα funds, τα οποία κυνηγούν να αγοράσουν προβληματικά assets. Ενώ άλλα funds απέκτησαν χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων που είχαν ως εξασφαλίσεις 23.000 ακίνητα, αξίας άνω των 4,5 δισ. ευρώ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ