Τρία «κλειδιά» σώζουν α’ κατοικία και ευάλωτα νοικοκυριά – Τι συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες

Τρία «κλειδιά» σώζουν α’ κατοικία και ευάλωτα νοικοκυριά – Τι συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες

– Ο Φορέας που θα παίρνει το σπίτι σε πλειστηριασμό θα το νοικιάζει στο νοικοκυριό που το είχε και το κράτος θα δίνει στον πολίτη επίδομα ενοικίου 210 ευρώ τον μήνα

Σώζουν το σπίτι τους τα νοικοκυριά που είναι η «πρώτη κατοικία» τους, αλλά και τα ευάλωτα νοικοκυριά, που λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να πληρώσουν το δάνειο που είχαν πάρει, συν την δέσμευση του Φορέα, ο οποίος σε δημόσιο πλειστηριασμό θα αγοράζει από τις Τράπεζες τα δάνεια, ότι στο νοικοκυριό που θέλει να μείνει στο σπίτι του θα πληρώνει νοίκι.


Σε 240 μηνιαίες δόσεις η πληρωμή του δανείου και των οφειλών σε Εφορία, ΕΦΚΑ και ΕΝΦΙΑ


Αυτή είναι η τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοσίου και Τραπεζών και ήδη έχει ξεκινήσει το… κτένισμα από τους διαπραγματευτές των δυο πλευρών και ήδη έχουν γίνει εκατοντάδες αλλαγές και διορθώσεις στο αρχικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι δημιουργείτο μια εικόνα που δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο στόχος πλέον είναι να έχει κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.

Τα τρία «κλειδιά» που προβλέπει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δυο πλευρών είναι:

1) Η πληρωμή του δάνειου θα γίνει σε 240 δόσεις με βάση τον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό.

2) Επιδότηση του δανειολήπτη Α’ κατοικίας 210 ευρώ τον μήνα και

3) Ο Φορέας που θα πάρει σπίτια σε πλειστηριασμό, αν το νοικοκυριό θέλει να παραμείνει θα πληρώνει στον Φορέα νοίκι.

Να σημειωθεί ότι τα «ευάλωτα νοικοκυριά» προστατεύονται από τον σχετικό νόμο του 2017, ο οποίος προβλέπει εισόδημα 7.000 ευρώ τον μήνα για κάθε άτομο, ήτοι π.χ. ανδρόγυνο συν δυο παιδιά ήτοι ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ.


210 ευρώ τον μήνα επιδότηση της δόσης του δανείου α’ κατοικίας


Όλες αυτές προβλέψεις προβλέπονται και από τον «νόμο Φλαμπουράρη».

Μέχρι τώρα στο 85% των πλειστηριασμών οι Τράπεζες δεν εμφανίζονται κατά την διενέργεια του πλειστηριασμού.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα»…
Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Φώτη Κουρμούση στο πρόγραμμα «Γέφυρα» μπορούν να ενταχθούν όλα τα είδη δανείων που μπορεί να έχει πάρει ο επιχειρηματίας, είτε καταναλωτικά, είτε επιχειρηματικά για να λάβει επιδότηση μέχρι και 90% από το κράτος, ώστε να εξασφαλίσει την προστασία της κυρίας κατοικίας του. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχει αποδεχθεί με οποιοδήποτε τρόπο, ότι έχει πληγεί ο επιχειρηματίας ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του από την πανδημία.


Σχολιάστε εδώ