Αλ. Μαλλιάς – ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Δύο διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, Τσίπρα και Μητσοτάκη, έχουνε δώσει πολύ μεγάλο βάρος στην ενίσχυση…

Αλ. Μαλλιάς – ελληνοαμερικανικές σχέσεις: Δύο διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, Τσίπρα και Μητσοτάκη, έχουνε δώσει πολύ μεγάλο βάρος στην ενίσχυση…

…των διμερών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και δη στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας

Ο πρέσβης επί τιμή, κος Αλέξανδρος Μαλλιάς, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα

Α.ΜΑΛΛΙΑΣ: Όλα αυτά τα οποία εμείς θεωρούμε ως παραπολιτικά έχουν σημασία όταν κάποιος αναλύει πολιτικά μια σημαντική επίσκεψη. Εννοώ ότι βεβαίως η προσωπική επαφή μόνο δεν είναι αρκετή όμως βοηθάει πάρα πολύ στο να υπάρξει μεγάλη ενίσχυση στους κύκλους σύμπτωσης συμφερόντων και σε αυτή τη διαδικασία έχουμε μπει εδώ και 4-5 χρόνια με τις ΗΠΑ. Δύο διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, δηλαδή του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, από το 2017 έχουνε δώσει πολύ μεγάλο βάρος στην ενίσχυση των διμερών ελληνοαμερικανικών σχέσεων και δη στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. Σε μια εποχή μάλιστα που οι σχέσεις των ΗΠΑ και των θεσμών ευρωπαϊκών βρίσκονται με μια απόσταση, σε μια διάσταση.

Ερωτηθείς για την επιλογή του κ. Πομπέο να μείνει στο σπίτι του Πρωθυπουργού

Α.ΜΑΛΛΙΑΣ: Και οι διανυκτερεύσεις σε ένα σπίτι ιδιωτικό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Καταλαβαίνει κανείς την άνεση, την ασφάλεια, την εμπιστοσύνη που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών καταρχήν και η οποία βεβαίως αποτυπώνεται και σε προσωπικό επίπεδο μεταξύ του Πρωθυπουργού Ελλάδας και του υπουργού Εξωτερικών του κ. Πομπέο και το δεύτερο είναι ότι η συνάντηση η επίσημη θα γίνει στη Σούδα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αλβανία του κ. Έντι Ράμα και η Ελλάδα – Του Αλ. Μάλλια


Αυτό επίσης έχει σημασία γιατί η 115 πτέρυγα μάχης είχε μια πολύ σημαντική ουσιαστική συμβολή στην επίδειξη αποτροπής της ελληνικής στην τουρκική επιθετικότητα το περασμένο δίμηνο. Επίσης η Κρήτη έχει μια άνευ προηγουμένου πια σημασία και για τις ΗΠΑ και για την Ελλάδα διότι είναι το κομμάτι της Ελλάδας που μας ανοίγει την πόρτα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση του Δικαίου Θαλάσσης όμως στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται η σημασία εξεύρεσης λύσης ειδικά στο θέμα των θαλασσίων ζωνών με βάση την ειρηνική επίλυση των διαφορών και το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη

Α.ΜΑΛΛΙΑΣ: Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι δημοσιογράφοι, εμείς οι διπλωμάτες όλοι από το 1994 λέμε « η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων και η πόρτα εισόδου στα Βαλκάνια», αυτό ακριβώς είπε ο κ. Πομπέο. Έχει σχέση με το διευρυμένο ρόλο της Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης κυρίως ως διακομιστικού κόμβου προς τα Βαλκάνια και προς την Κεντρική Ευρώπη, μεταφορές- σιδηρόδρομοι –ενέργεια.

Για την Τουρκία

Α.ΜΑΛΛΙΑΣ: Παρακολουθώ το λογαριασμό του κ. Εντρογάν στο twitter χθες έβγαλε τέσσερα σημεία ποια είναι η πολιτική της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Αν διαβάσετε πως η Τουρκία διεκδικεί την παρουσία της στη Μεσόγειο και ποια είναι η δήλωση Πομπέο –Δένδια θα αντιληφθείτε ότι υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά γιατί οι ΗΠΑ και η Ελλάδα όπως αποτυπώνεται στη δήλωση προκρίνουν την αναζήτηση λύσεων με βάση το διεθνές δίκαιο ενώ η Τουρκία ισομοιρία.

Α.ΜΑΛΛΙΑΣ: Ο πρόεδρος της Τουρκίας λεει «εμείς είμαστε ιδιοκτήτες στη Μεσόγειο και όχι επισκέπτες», εγώ θα έλεγα ότι είναι καταπατητές.

Αναφορικά με την παράλειψη του χαρακτηρισμού «ιστορική» από τη Συμφωνία των Πρεσπών στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας –ΗΠΑ

Α.ΜΑΛΛΙΑΣ: Πιστεύω ότι έγινε λάθος και ένα λάθος είναι καλύτερα να αναγνωρίζεται αμέσως ως λάθος γιατί όσο προσπαθείς να βρεις διαφορετικές ερμηνείες τόσο το λάθος γίνεται μεγαλύτερο.


Σχολιάστε εδώ