Φοβούνται τα ” έξυπνα” όπλα στα νησιά για αυτό ζητούν αποστρατικοποίηση οι Τούρκοι…

Φοβούνται τα ” έξυπνα” όπλα στα νησιά για αυτό ζητούν αποστρατικοποίηση οι Τούρκοι…

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Σταύρου Λυγερού στην ιστοσελίδα SLpress, με τίτλο: «Τι πραγματικά ισχύει με την αποστρατιωτικοποίηση – “Ιδού η Ρόδος…” κ. Μητσοτάκη»,  απαντά στο γιατί επιμένουν οι Τούρκοι στην αποστρατικοποίηση των νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.


” Το κλειδί για τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας και την πραγματοποίηση της γαλάζιας πατρίδας είναι η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών”


Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Μπορεί και σήμερα οι Τούρκοι να θέτουν ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης, αλλά γνωρίζουν ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αφοπλίσει τα νησιά.

Γιατί το θέτουν τότε; Το θέτουν όχι τόσο για να πάρουν κάποιο αντάλλαγμα κάπου αλλού, όσο επειδή ελπίζουν ότι υπό το κράτος του φόβου η ελληνική κυβέρνηση αποσύρει σιωπηλά από τα νησιά τα “επιθετικά” όπλα, δηλαδή οπλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους στη ζώνη των τουρκικών ακτών.

Κυρίως, όμως, το θέτουν για να αποτρέψουν τη μετατροπή των νησιών σ’ αυτό που μπορούν να μετατραπούν: σε μία αλυσίδα βάσεων “έξυπνων” πυραυλικών συστημάτων (εδάφους-εδάφους, εδάφους-αέρος και εδάφους-θαλάσσης), τα οποία πραγματικά θα αποτελούν την καλύτερη αποτροπή. Κι αυτό, επειδή θα μπορούν να ελέγξουν σε μεγάλο βαθμό το Αιγαίο σε αέρα και θάλασσα, αλλά και να πλήξουν με ακρίβεια ζωτικούς στόχους σε μεγάλο βάθος στη δυτική Τουρκία, αν όχι και ανατολικότερα.

Αυτός είναι ο δυνητικός εφιάλτης των Τούρκων στο στρατιωτικό επίπεδο. Ακόμα κι αν σε μία σύγκρουση κατάφερναν με απόβαση να καταλάβουν ένα ή και δύο ελληνικά νησιά, το στρατιωτικό και οικονομικό κόστος που θα πλήρωναν θα ήταν πολλαπλάσιο. Με άλλα λόγια, η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική θα αποκτούσε πολύ πιο αξιόπιστη βάση. Η Άγκυρα θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει τα νταηλίκια, με τα οποία προωθεί τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.

Η μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος

Εδώ ακριβώς “μπαίνουν στη σκηνή” η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο. Ο Πάιατ, όπως και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, δεν λένε ψέματα όταν δηλώνουν πως οι κυβερνήσεις τους δεν πιέζουν την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, όμως, την πιέζουν να δεσμευτεί πως θα αποσύρει “επιθετικά” όπλα ή τουλάχιστον δεν θα εγκαταστήσει “έξυπνα” πυραυλικά συστήματα στα νησιά, όπως επιβάλει στοιχειώδης στρατιωτική και πολιτική λογική, προκειμένου η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική να καταστεί συμπαγής, αξιόπιστη και τελικώς αποτελεσματική.

Αυτό το νόημα είχε η δήλωση Πομπέο περί μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος. Το ίδιο νόημα έχουν και οι συναφείς δηλώσεις από εταίρους και συμμάχους. Ακριβώς γι’ αυτό, δεν αρκεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν τίθεται θέμα αποστρατιωτικοποίησης. Η δήλωση δια στόματος του πρωθυπουργού που θα πραγματικά καθησύχαζε είναι ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναλάβει την οποιαδήποτε δέσμευση έναντι είτε της Τουρκίας, είτε των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αναφορικά με την άμυνα των νησιών. “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα” κύριε Μητσοτάκη.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο slpress.gr

Φωτό: Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (MLRS) Γενικό Επιτελείο Στρατού


Σχολιάστε εδώ