Με τον αραμπά πάνε οι μεγάλες επενδύσεις!

Με τον αραμπά πάνε οι μεγάλες επενδύσεις!

Με ρυθμούς… χελώνας, λόγω πανδημίας, προχωρούν στην πλειονότητά τους οι μεγάλες επενδύσεις και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για κάθε υπόθεση ξεχωριστά.

Η καθυστέρηση αυτή λειτουργεί ανασταλτικά στις προσπάθειες της κυβέρνησης να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη κι από εκεί να ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Δυόμισι μήνες μετά τη «φιέστα» (αρχές Ιουλίου), με «πρωταγωνιστή» τον πρωθυπουργό, και το γκρέμισμα πέντε κτισμάτων –από τα συνολικά 895–, καμιά εξέλιξη δεν υπήρξε στο Ελληνικό. Οι δικαστικές διαμάχες δεν έχουν τελειώσει, οπότε η συνέχιση των εργασιών βρίσκεται ακόμη στον αέρα. Σύμφωνα με τον επίσημο σχεδιασμό της κυβέρνησης, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν γκρεμιστεί όλα τα κτίσματα. Πράγμα που αυτήν την ώρα φαντάζει από πολύ δύσκολο μέχρι ανέφικτο.

Μετά… χιλίων βασάνων προχωρούν οι διαδικασίες για την πώληση βασικών λιμανιών, μια υπόθεση που κρατάει μήνες. Στις 2 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% των λιμανιών σε Αλεξανδρούπολη και Ηγουμενίτσα. Ως προς την Εγνατία Οδό, στις 11 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, οπότε η κατακύρωση του έργου της εκμετάλλευσης μετατίθεται για τις αρχές του 2021.

Την ίδια στιγμή «πάγωσε» η διαδικασία πώλησης του 24% της ΕΥΑΘ, με τη διοίκηση να επικαλείται το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και να περιμένει να βελτιωθούν οι συνθήκες προκειμένου να εξασφαλίσει καλύτερες προσφορές. Η σύμβαση για την παραχώρηση της μαρίνας του Αλίμου είχε υπογραφεί στις 13 Μαΐου και καλώς εχόντων των πραγμάτων οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, με έξι – επτά μήνες καθυστέρηση.

Με ανάλογα… βραδείς ρυθμούς κινούνται αρκετές ακόμη επενδύσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων υπουργών ότι όλα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς παρά την πανδημία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: el.wiktionary.org


Σχολιάστε εδώ