Κορoνοϊός: Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς – Τρεις νεκροί, 286 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Κορoνοϊός: Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς – Τρεις νεκροί, 286 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ελαφρώς καλύτερη, συγκριτικά με χθες, είναι την Παρασκευή η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς, αφού τόνισε πως βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και υπογράμμισε πως η προσήλωση στη μάσκα είναι το καλύτερο εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς, αφού τόνισε πως βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και υπογράμμισε πως η προσήλωση στη μάσκα είναι το καλύτερο εργαλείο για τον έλεγχο της πανδημίας:

-Στην Αττική και σε Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής όπως περίπτερα και οι κάβες μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 05:00 το πρωί, ένα μέτρο που θα ισχύει από αύριο, Σάββατο 26.09.2020 έως και τις 4 Οκτωβρίου. Εξαιρούνται τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία από το μέτρα.Στο διάστημα αυτό επιτρέπεται το delivery και το take away, αλλά όχι η πώληση αλκοόλ.

-Επίσης ανακοίνωσε για την περιφέρεια Τρικάλων ότι από αύριο στις 5 το πρωί τίθεται σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, με τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ ισχύουν και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένη.

Για τους μετανάστες

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στους μετανάστες και τον κορωνοϊό, υπογράμμισε πως και εκεί μπορεί να υπάρξει αυτοπεριορισμός. «Γίνεται καμπάνια σε 14 γλώσσες για τους μετανάστες. Μπορούν να αυτοπεριοριστούν οι μετανάστες. Και η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι πολύ αυστηρή. Αλλά ας μη μένουμε στο κομμάτι των μεταναστών. Το στοίχημα καλούμαστε όλοι να το κερδίσουμε. Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο. Η μεγαλύτερη απάντησή μας είναι να είμαστε για 14 ημέρες με τις μάσκες και τα αντισηπτικά».

Όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Τρίτη, σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr η ειδική πλατφόρμα για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό καθώς και την επιδημιολογική της εικόνα.

Συγκεκριμένα οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες: ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Στον διαδραστικό χάρτη οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τον βαθμό επικινδυνότητας ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή που τους ενδιαφέρει.

Κάθε δήμος ή αντιστοίχως κάθε περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένη με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο.

Οι πολίτες θα μπορούν να βάζουν σε ειδικό πεδίο τον ταχυδρομικό τους κώδικα και να ενημερώνονται τι ισχύει ανά περιοχή και ανά τομέα δραστηριότητας.

Τέλος, εκτός από τον χάρτη θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κ.λπ.).

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

H ανακοίνωση 286 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές και 37 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16913, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2763 (16.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7028 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

63 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 15 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 197 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 369 θανάτους συνολικά στη χώρα. 138 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Σχολιάστε εδώ