Βόρεια Μακεδονία: Πάλι χαμένη η Ελλάδα; – Γκότσε Ντέλτσεφ…

Βόρεια Μακεδονία: Πάλι χαμένη η Ελλάδα; – Γκότσε Ντέλτσεφ…

Οι Βούλγαροι έχουν αποδειχθεί πολύ πιο ικανοί στον χειρισμό των θεμάτων τους με τη Βόρεια Μακεδονία. Όπως διαβάζουμε λοιπόν, έχει προκαλέσει αναστάτωση στα Σκόπια η δημοσιοποίηση της νέας πρότασης που θα κάνει η βουλγαρική αντιπροσωπεία στη Μεικτή Επιτροπή για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα για την α­ντιμετώπιση του προβλήματος του χαρακτηρισμού και της προβολής του Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος θεωρείται εθνικός ήρωας και της Βουλγαρίας και του «μακεδονισμού».

Η πρόταση αυτή λοιπόν είναι η εξής: «Ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν ένας βούλγαρος επαναστάτης και δάσκαλος, που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της αυτόνομης βουλγαρικής περιοχής που ονομαζόταν ‘‘Μακεδονία’’ από τους Οθωμανούς Τούρκους».

Αν ο κ. Ζάεφ αποδεχθεί αυτήν την πρόταση, υπό την πίεση να καταλήξει σε οριστική επίλυση των διαφορών με τη Βουλγαρία, θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, από την οποία όμως χαμένος τελικά θα αποδειχθεί η Ελλάδα. Γιατί εφόσον αποδεχθούν τα Σκόπια –και μάλιστα με διμερή συμφωνία– ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν «Βούλγαρος» και αγωνίστηκε για να απελευθερώσει «αυτόνομη βουλγαρική περιοχή που ονομαζόταν Μακεδονία από τους Οθωμανούς Τούρκους», τότε επιβεβαιώνονται όλα τα ελληνικά επιχειρήματα περί μη ύπαρξης «μακεδονικού» έθνους και γλώσσας…

Δυστυχώς, αυτά ακριβώς έσπευσε να αποδεχθεί η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών…

Όσο για τις αντίστοιχες επιτροπές για τα σχολικά βιβλία ή για την εμπορική χρήση του όρου «Μακεδονία», η αδράνεια και η αδιαφορία της κυβέρνησης απλώς διευκολύνουν την καθιέρωση των όρων «Μακεδονία» και «μακεδονικός» εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

exofrenikos@hotmail.com

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: commons.wikimedia.org


Σχολιάστε εδώ