Δεν αναβλήθηκε τυχαία η Σύνοδος Κορυφής, λέει η γερμανική Welt: Τους φοβίζει η Κύπρος…

Δεν αναβλήθηκε τυχαία η Σύνοδος Κορυφής, λέει η γερμανική Welt: Τους φοβίζει η Κύπρος…

Η εφημερίδα Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση, σημειώνει πως «η σύνοδος κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα ακυρώθηκε ξαφνικά λόγω κρούσματος κορωναϊού. Δήθεν.

Ο αληθινός λόγος πιθανότατα είναι ότι η σύνοδος κορυφής θα αποτύγχανε παταγωδώς. Γιατί προς το παρόν φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ζουν σε διαφορετικές πολιτικές πραγματικότητες».

Όπως αναφέρεται, «η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, που επρόκειτο να λάβει χώρα την Πέμπτη, ξαφνικά την Τρίτη το βράδυ ακυρώθηκε».

«Επειδή δήθεν ένας από τους συμμετέχοντες μολύνθηκε με τον κορωναϊό», προστίθεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει εύλογα η υποψία ότι η συνάντηση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, επειδή τα κράτη της ΕΕ είναι διχασμένα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπάρχει κίνδυνος για παταγώδη αποτυχία της συνόδου κορυφής. Όλα εξαρτώνται από την Κύπρο. Η κυβέρνηση του νησιού δεν θέλει να συμφωνήσει σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Όχι, συνεχίζει, γιατί θεωρεί λανθασμένες τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος εκεί, αλλά γιατί για την κοινή γνώμη στο νησί η Λευκορωσία δεν παίζει κανένα ρόλο. Εκεί συζητείται η διένεξη με την Τουρκία για το φυσικό αέριο – μόνο αυτή προσθέτει πόντους πολιτικά. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση της Λευκωσίας θέλει να μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά του Μινσκ μέχρι να επιβληθούν και κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

«Λευκορωσία, Τουρκία, υπόθεση Ναβάλνι, το ανεπίλυτο μεταναστευτικό πρόβλημα – εδώ και εβδομάδες η ΕΕ μάταια αναζητεί απάντηση σε ένα σπάνια μεγάλο αριθμό διενέξεων. Αλλά κάθε χώρα έχει τη δική της πραγματικότητα. Πόσο πολύ διαφέρει ο τρόπος θεώρησης του κόσμου εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου το καταλαβαίνει κανείς, αν ρίξει μια ματιά σε τέσσερα σημαντικά ευρωπαϊκά κράτη: Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Σουηδία», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Hellasjournal με πληροφορίες από ΚΥΠΕ


Σχολιάστε εδώ