Μ. Κομνηνάκα στο «Π»: Δεν βγάζουν τσιμουδιά για τον Κανονισμό του Δουβλίνου…

Μ. Κομνηνάκα στο «Π»: Δεν βγάζουν τσιμουδιά για τον Κανονισμό του Δουβλίνου…

-Μετατρέπει τη χώρα μας σε δεσμοφύλακα


Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ


Οι πυρκαγιές στη Μόρια και τα όσα δραματικά ακολούθησαν τις επόμενες μέρες ήταν εξελίξεις που δυστυχώς καθένας μπορούσε εύκολα να προβλέψει.

Όποιος παρακολούθησε τις εξελίξεις, δεν ξαφνιάστηκε βλέποντας να διαμορφώνεται ένα όλο και πιο εκρηκτικό μείγμα χιλιάδων εγκλωβισμένων ανθρώπων, κυριολεκτικά παρατημένων στη μοίρα τους, σε συνθήκες υγειονομικής βόμβας (ήδη πολύ καιρό πριν από την εμφάνιση της πανδημίας) και τους κατοίκους του νησιού να έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους, από το βάρος των συνεπειών του πολυετούς εγκλωβισμού, που ιδίως για τις γύρω περιοχές είναι πραγματικά αφόρητο.

Το γεγονός αυτό είναι που κάνει ακόμα μεγαλύτερες τις ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί ενώ γνώριζε, καιρό τώρα, την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε στο κολαστήριο της Μόριας, ενώ γνώριζε τους μεγάλους κινδύνους που θα δημιουργούσε η μετάδοση του κορονοϊού εντός του ΚΥΤ, λόγω και του μεγάλου συγχρωτισμού, όχι μόνο αγνόησε την απαίτηση να κλείσει το ΚΥΤ με απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, αλλά δεν πήρε εν τω μεταξύ και κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αντίθετα, με περίσσιο θράσος αξιοποίησε την επικίνδυνη αυτή κατάσταση που δημιούργησε η πολιτική της για να παρουσιάσει ως δήθεν δικαιωμένο και να προχωρήσει το σχέδιό της, που είναι ουσιαστικά το σχέδιο της ΕΕ, για μονιμοποίηση του εγκλωβισμού, διαμηνύοντας κυνικά ότι «δεν φεύγει κανείς από τη Λέσβο».

Αναλαμβάνοντας νέες, πιο σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργεί στο νησί, σε μια περίοδο έξαρσης της πανδημίας αλλά και κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο. Αντί να στείλει πλοία για την ασφαλή μεταφορά όλων στην ενδοχώρα, σε προσωρινές ανθρώπινες εγκαταστάσεις, όπου μπορούν να τηρηθούν και οι αναγκαίες συνθήκες υγιεινής, μέχρι να πάρουν τα έγγραφά τους και να μετακινηθούν στις χώρες προορισμού τους, μετακινεί αθρόα αστυνομικές δυνάμεις για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του νέου κολαστηρίου στον Καρά Τεπέ, στα πρότυπα της Μόριας. Και αν η Μόρια, με χωρητικότητα 2.500, έφτασε να «φιλοξενεί» 25.000, αναρωτιέται κανείς πόσοι θα γίνουν, άραγε, οι 12.000 του Καρά Τεπέ, όταν παραμένει σε ισχύ η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και κυρίως παραμένουν και συνεχώς οξύνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί και τα παζάρια που πολλαπλασιάζουν διαρκώς τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων;

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί η ΕΕ επιμένει να είναι τα νησιά ο χώρος του εγκλωβισμού των προσφύγων, ώστε να εκμηδενίζονται οι δυνατότητες διαφυγής προς τις υπόλοιπες χώρες. Ακόμα περισσότερο εξηγείται γιατί η τουρκική κυβέρνηση επιμένει σ’ αυτήν την επιλογή, αφού είναι βούτυρο στο ψωμί της για να συνεχίσει να παίζει τα γεωπολιτικά της παιχνίδια.

Όμως οφείλει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση, τόσο η σημερινή της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα άλλα κόμματα που συναινούν σ’ αυτή, όπως το ΚΙΝΑΛ, γιατί υπερασπίζονται αυτήν την αποδεδειγμένα καταστροφική και επικίνδυνη για τα νησιά συμφωνία. Γιατί δεν βγάζουν τσιμουδιά για τον Κανονισμό του Δουβλίνου, στον οποίο όλοι αυτοί συναίνεσαν και είναι αυτός που μετατρέπει τη χώρα μας σε δεσμοφύλακα για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες;

Ας απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα η κυβέρνηση, προτού, διά των υπουργών της και άλλων προθύμων παραγόντων, τολμήσει ξανά να καταδείξει ως ενόχους για την κόλαση που διαμόρφωσε όσους δίκαια αντιστάθηκαν στην προοπτική να γίνουν τα νησιά οι αιώνιες φυλακές της ΕΕ.

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση, που παραμένει στη Λέσβο και αποτελεί το λίπασμα που τροφοδοτεί επικίνδυνα το ξενοφοβικό μίσος, επιβεβαιώνει ως μοναδική και επιβεβλημένη λύση τον μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, κλειστό ή ανοιχτό, και αναγνώριση του δικαιώματος να καταθέσουν αιτήσεις ασύλου στις χώρες προορισμού τους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ