Ας μιλήσουμε για την άνοια…

Ας μιλήσουμε για την άνοια…

Ο όρος άνοια είναι μια συλλογική έννοια για τα προοδευτικά εκφυλιστικά σύνδρομα του εγκεφάλου, τα οποία επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα. Η νόσος Alzheimer και η αγγειακή άνοια είναι οι πιο κοινοί τύποι άνοιας, υπεύθυνοι για το 90% των περιπτώσεων άνοιας. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 απώλεια μνήμης
 δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων λέξεων ή στην κατανόηση του τι λένε οι άλλοι
 δυσκολία στην εκτέλεση συνηθισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων
 αλλαγές προσωπικότητας και διάθεσης

Η άνοια δεν έχει κοινωνικά, οικονομικά ή γεωγραφικά σύνορα. Παρόλο που το κάθε άτομο βιώνει την άνοια με τον δικό του τρόπο, αυτοί που θα προσβληθούν στο τέλος δεν είναι ικανοί να φροντίσουν τον εαυτό τους και χρειάζονται βοήθεια σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τους περισσότερους τύπους άνοιας, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες αγωγές, συμβουλευτική και υποστήριξη.

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο αναμένεται να διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια, φτάνοντας τους 131,5
εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050. Μέχρι το 2018 το παγκόσμιο κόστος της άνοιας θα έχει αυξηθεί στα 818 δισεκατομμύρια δολάρια…

Για περισσότερες πληροφορίες επισκευθείτε την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών
Τ. +30 2310 810411  –  +30 2310 351451-5

www.alzheimer-hellas.gr


Σχολιάστε εδώ