Τρέχει να κλείσει τρύπες ο πρωθυπουργός – Ναρκοπέδιο έχει απέναντί της η κυβέρνηση

Τρέχει να κλείσει τρύπες ο πρωθυπουργός – Ναρκοπέδιο έχει απέναντί της η κυβέρνηση

– Πανδημία, οικονομική κρίση, Ελληνοτουρκικά και Μεταναστευτικό

Μέσα από συμπληγάδες πέτρες καλείται να περάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, ενώ το πεδίο που ανοίγεται μπροστά της παραπέμπει σε ναρκοπέδιο, όπου μια λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει τη μοιραία έκρηξη. το «τρίγωνο του διαβόλου», που συνθέτουν πανδημία, οικονομική κρίση και ελληνοτουρκικά, ήρθε να προστεθεί το Μεταναστευτικό, για να σχηματιστεί ένα κουαρτέτο απειλών, ικανών να προκαλέσουν ποικίλα δεινά, ενδεχομένως και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Πέρα δηλαδή από τις συνέπειες για τη χώρα και την καθημερινότητα των πολιτών. Τα μέτωπα πολλά και ανοιχτά, οι εστίες έντασης ενεργές και αναρίθμητες.

Κυβέρνηση και Κυρ. Μητσοτάκης διανύουν την πιο δύσκολη περίοδο της θητείας τους, από τις εθνικές εκλογές του 2019 κι ε­ντεύθεν. Το ενδεχόμενο δε η περίοδος αυτή να… τραβήξει σε μάκρος είναι κάτι περισσότερο από ορατό. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η γάγγραινα της πανδημίας θα ταλαιπωρήσει για αρκετούς ακόμη μήνες τον πλανήτη, άρα και τη χώρα μας.

Που σημαίνει ότι η εγχώρια οικονομία, η απασχόληση, η υγεία κ.λπ. θα συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες, ενώ η κυβέρνηση θα καλείται κάθε τόσο να παίρνει μέτρα για να κλείσει τρύπες, να επουλώσει τις πληγές. Δεδομένης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, οι δυνατότητες αυτές δεν είναι απεριόριστες και από ένα σημείο και μετά δεν θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των κοινωνικών ομάδων.


Κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια έχει παγώσει ή προχωρεί με βραδείς ρυθμούς λόγω… πανδημίας


Προς το παρόν η κυβέρνηση αξιοποιεί τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία αλλά και τα αποθέματα που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία. Αμφότερα όμως δεν είναι απεριόριστα. Από την άλλη, διαρκούσης της πανδημίας, κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια έχει παγώσει ή προχωρεί με βραδείς ρυθμούς, με συνέπεια η προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας να… παίρνει αναβολή για αργότερα.

Πηγή σοβαρών ανησυχιών για την κυβέρνηση αποτελούν τα ελληνοτουρκικά, καθώς όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις μόνο κόστος μπορεί να αποφέρουν στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πόσω μάλλον αν, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των ξένων, οδηγηθεί (συρθεί) σε έναν διάλογο με τον Τ. Ερντογάν, αποκλίνοντας από τις πάγιες εθνικές γραμμές.

Η έκρηξη του Μεταναστευτικού με την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας ήταν το… κερασάκι στην τούρτα της πρωτόγνωρης δοκιμασίας στην οποία υποβάλλεται η κυβέρνηση. Πέρα από τις παρενέργειες που προκαλεί το συγκεκριμένο ζήτημα στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, δημιουργεί ρήγματα και στο προφίλ της κυβέρνησης, καθώς ο τρόπος διαχείρισής του ενοχλεί ή και απογοητεύει σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και υπολογίσιμη μερίδα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Και το Μεταναστευτικό, όπως και άλλα θέματα που ταλανίζουν τη χώρα (πανδημία, οικονομική κρίση, ελληνοτουρκικά) δεν θα εκλείψουν ως διά μαγείας και μέσα στους επόμενους μήνες, που σημαίνει ότι η αντοχή και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης θα υφίστανται μια παρατεταμένη δοκιμασία.

Και όσο η Νέα Δημοκρατία αντέχει στις δημοσκοπήσεις και διατηρεί ένα ευρύ προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κανένα πρόβλημα. Αν η κατάσταση ανατραπεί, τότε η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να μπει σε μια «σκοτεινή περίοδο»…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ