Θερμό επεισόδιο φοβούνται στην κυβέρνηση! Μέσα στον Σεπτέμβριο

Θερμό επεισόδιο φοβούνται στην κυβέρνηση! Μέσα στον Σεπτέμβριο

– Προβληματισμός για την στάση της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της…

Στην πλέον κρίσιμη φάση τους –τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες– εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» να είναι πιο πιθανό από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για το αυστηρό μήνυμα που εξέπεμψαν προς την Τουρκία οι ευρωπαίοι ηγέτες που πήραν μέρος στη Διάσκεψη της Κορσικής, κάτι που ενδεχομένως προδιαγράφει και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου.

Και η σημερινή τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όπου δήλωσε πως «έχουμε το θέμα της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μονό υπόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά είναι υπόθεση της ΕΕ. Θέλω να σας πω ότι είμαστε αλληλέγγυοι όλοι στην Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού και αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα» αφήνει μια ικανοποίηση ωστόσο υπάρχει παράλληλα και αυξανόμενη ανησυχία όσον αφορά την αντίδραση της Άγκυρας, η οποία επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Εμ. Μακρόν, κατηγορώντας τον ότι με την (αλαζονική) στάση του θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του», σημείωναν κυβερνητικοί παράγοντες, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής. Πόσω μάλλον που σε δύο εβδομάδες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.



Nαι μεν απέσυραν το Oruc Raeis με την αστεία διακαιολογία της συντήρησης αλλά εξακολουθούν υπουργοί και Ερντογάν στην υβριστική ρητορική… 


Κάτι που, αν τελικώς συμβεί, θα είναι για πρώτη φορά στα χρονικά. Το ερώτημα που θέτουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι αν ο Τ. Ερντογάν θα επιχειρήσει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας πριν από τη Σύνοδο ή θα το αναβάλει για αμέσως μετά.

Ο άλλος προβληματισμός που υπάρχει στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια έχει να κάνει με τη στάση που θα τηρήσουν στη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της, οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Με τις μέχρι τώρα κινήσεις και δηλώσεις της η Άνγκ. Μέρκελ έχει δείξει καθαρά ότι δεν συμφωνεί με το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Άρα είναι πολύ πιθανό με τις κατάλληλες συμμαχίες να επιχειρήσει είτε να ματαιώσει μια τέτοια απόφαση στη Σύνοδο είτε να τη μεταθέσει για αργότερα. Κάτι που, αν συμβεί, αφενός θα υπονομεύσει το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου θα… αποθρασύνει τον Τ. Ερντογάν, που θα επιδοθεί σε νέες, κλιμακούμενες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.


Σχολιάστε εδώ