ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  «Αφύλαχτη Διάβαση»: «Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου»

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  «Αφύλαχτη Διάβαση»: «Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου»

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμά την 77η επέτειο μνήμης από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου με ένα ωριαίο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στις 23:00, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση».

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη σε μία από τις μεγαλύτερες σφαγές άμαχου πληθυσμού επί ελληνικού εδάφους από τον τακτικό στρατό της ναζιστικής Γερμανίας. Το ολοκαύτωμα των χωριών της επαρχίας Βιάννου τον Σεπτέμβριο του 1943 θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά αυτό των Καλαβρύτων και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες κατοίκους.

Σε αυτό το συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» μιλούν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ανάμεσά τους και ο ιερέας Μανόλης Στρατάκης που τότε ήταν ένα 11χρονο αγόρι. Ακόμη, καταγράφονται οι μαρτυρίες του Αριστομένη Συγγελάκη του Αριστομένους, τον πατέρα του οποίου εκτέλεσαν οι ναζί στον Αμιρά, καθώς και του ανιψιού του Αριστομένη Συγγελάκη του Ιωάννη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου. Για την καταγραφή της σφαγής στη συλλογική συνείδηση και μνήμη μιλά στην εκπομπή ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.

Σημαντική, ωστόσο, είναι και η καταγραφή μαρτυριών από το Aρχείο της ΕΡΤ. Μεταξύ αυτών η μαρτυρία του Μανόλη Μπαντουβά, επικεφαλής της ανταρτικής ομάδας που δρούσε στην επαρχία Βιάννου, καθώς και του Γιώργη Παπαμαστοράκη (Γερουλάνος), στρατιωτικού γιατρού, υπεύθυνου ΕΛΑΣ στη Βιάννο.

Έρευνα – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 23:00-24:00

Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»

«Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto

Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi

Φωτο: Από το αρχείο του φωτογράφου Κώστα Κουτουλάκη που συνόδευε την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη στην περιοδεία της στους μαρτυρικούς τόπους της Κρήτης το καλοκαίρι του 1945. Την επιτροπή, που είχε οριστεί με απόφαση της κυβέρνησης Βούλγαρη αποτελούσαν οι: Νίκος Καζαντζάκης,  Ιωάννης Κακριδής και  Ιωάννης Καλιτσουνάκης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε εδώ