Μητσοτάκης – Μισέλ: Έτοιμοι για διερευνητικές επαφές αν έχουμε απτά δείγματα γραφής από την Τουρκία (video)

Μητσοτάκης – Μισέλ: Έτοιμοι για διερευνητικές επαφές αν έχουμε απτά δείγματα γραφής από την Τουρκία (video)

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση έγινε ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 24-25 Σεπτεμβρίου και σε αυτή θα τεθεί και το ζήτημα με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων Μητσοτάκη

-Για όσα συνέβησαν στη Μόρια, η κυβέρνηση αντέδρασε πάρα πολύ γρήγορα και ήδη οργανώθηκε ένα κέντρο με πολύ πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια
-Παράλληλα υπάρχει αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στη θάλασσα.
-Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη.
-Χρειάζεται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου και επιστροφών.
-Να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία.
-Το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση.
-Μόρια ανήκει στο παρελθόν και πρέπει να περάσουν στην ίδρυση μια νέας δομής όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με συνευθύνη στη λειτουργία της.
-Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι εδώ στη Μεσόγειο διακυβεύονται συμφέροντα της ΕΕ.
-Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη σύνοδο κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης.
-Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Σαρλ Μισέλ

-Το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να έχουμε μια δίκαιη ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση, να οργανώσουμε την αλληλεγγύη.
-Θέλω να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση [στη Λέσβο] και τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε τις επόμενες μέρες.
-Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί ειδικά στο μεταναστευτικό, το ζήτημα της ασφάλειας, της σταθερότητας στη Μεσόγειο.
-Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε. Πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο & όλα τα κράτη μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό.


Σχολιάστε εδώ