Για την Κομισιόν η Αγία Σοφία βρίσκεται στην …Κύπρο: Οι αμόρφωτοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών

Για την Κομισιόν η Αγία Σοφία βρίσκεται στην …Κύπρο: Οι αμόρφωτοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών

Η διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης δεν απετέλεσε ποτέ εύκολο εγχείρημα. Όταν υπάρχουν οικονομικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όταν η δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής ταυτότητας» συγκρούεται με διαφορετικούς πολιτισμούς, η διαδικασία ολοκλήρωσης αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Τα παραπάνω γράφει στον ιστότοπο Euractiv, ο Sarantis Michalopoulos, για να εισαγάγει το θέμα του που αφορά την άγνοια των γραφειοκρατών της ιστορίας και της γεωγραφίας!

Σημειώνει: Αλλά με τις κατάλληλες πολιτικές, αυτές οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν σταδιακά. Αυτό που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι η άγνοια, ειδικά στη ‘φούσκα’ της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές από το ελληνικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασαν τα παράπονά τους στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, καθώς επίσης και στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Davis Sassoli,  όταν οι υπηρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας δήλωσαν σε επίσημη γραπτή απάντηση ότι η διάσημη εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται… στην Κύπρο.

Οι ευρωβουλευτές είπαν ότι ήταν απαράδεκτο το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν γνώριζε που ήταν ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της χριστιανικής κληρονομιάς.

«Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση των θρησκευτικών και πολιτισμικών μνημείων σε περιοχές που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε η Επιτροπή στην απάντησή της.

Όταν αξιωματούχοι στη ‘φούσκα’ των Βρυξελλών, οι οποίοι συχνά ενεργούν σαν να γνωρίζουν τα πάντα, κάνουν τέτοιο λάθος, δεν επρόκειτο για ζήτημα επικοινωνίας. Πρόκειται για άγνοια ή, ακόμη χειρότερα, για αδιαφορία.

Για πολλούς πολίτες της ΕΕ, ειδικά για Έλληνες, το καθεστώς της Αγίας Σοφίας είναι πολύ ευαίσθητο, με αποτέλεσμα η απόφαση της Τουρκίας έκανε πολλούς ανθρώπους δυστυχισμένους.

Εάν αγνοήσουμε αυτούς τους ανθρώπους – και αυτό είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα – δεν μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια ευρεία συναίνεση για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη.

Εάν οι άνθρωποι συνδέουν την «Ενωμένη Ευρώπη» πρωτίστως με τους Ευρωκράτες στον πολυτελή πύργο τους, το σχέδιο δεν θα επιτευχθεί ποτέ.

Με πληροφορίες από το HellaJournal

 


Σχολιάστε εδώ