O Μακρόν βάζει φρένο στον Ερντογάν! Ο γάλλος Πρόεδρος θέλει να πάρει τα ηνία  της Ευρώπης από τη Μέρκελ

O Μακρόν βάζει φρένο στον Ερντογάν! Ο γάλλος Πρόεδρος θέλει να πάρει τα ηνία της Ευρώπης από τη Μέρκελ

Σε δυσχερή θέση έχει περιέλθει ο Τ. Ερντογάν μετά το τελεσίγραφο που του απηύθυναν από την Κορσική –διά στόματος Εμ. Μακρόν– οι ηγέτες επτά μεσογειακών κρατών, οι οποίοι επισήμαναν ότι αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου θα υποστεί βαριές κυρώσεις.

Όσο κι αν ο τούρκος Πρόεδρος έδειξε να αδιαφορεί –αν και ο εκνευρισμός στην Άγκυρα ήταν κάτι περισσότερο από ευκρινής–, αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια στενεύουν. Πόσω μάλλον που απέχουμε μόλις δύο εβδομάδες από τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων, και δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η Γερμανία θα επιχειρήσει να αποτρέψει μια τέτοια αρνητική για την Τουρκία εξέλιξη.


 Είναι προφανές ότι ο γάλλος Πρόεδρος επιχειρεί με τις πρωτοβουλίες του να πάρει τα ηνία της Ευρώπης από τα χέρια της Γερμανίας και της… απερχόμενης Άνγκ. Μέρκελ


Ανεξάρτητα από τη συνέχεια που θα έχει η Διάσκεψη των «7» στην Κορσική, το γεγονός αυτό καθαυτό κρίνεται εξόχως σημαντικό, πιστώνεται δε σε μεγάλο βαθμό στον γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος κατάφερε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι τους ηγέτες επτά μεσογειακών κρατών, μεταξύ αυτών Ισπανία και Ιταλία, χώρες με ισχυρές οικονομίες. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά, επιπλέον, να τους πείσει να πορευθούν από κοινού με βάση τα κοινά τους συμφέροντα στον χώρο της Μεσογείου αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μένει να φανεί αν αυτή η συμπόρευση των «7» θα επιβεβαιωθεί στην πορεία σε σημαντικά ζητήματα, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως και να ’χει πάντως, η στήριξη που παρέχει ο Εμ. Μακρόν αυτήν την περίοδο σε Ελλάδα και Κύπρο λειτουργεί αποτρεπτικά στις επεκτατικές διαθέσεις του Τ. Ερ­ντογάν, ενώ ενισχύει διπλωματικά, αλλά όχι μόνο, τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας. Πόσω μάλλον που άλλες ευρωπαϊκές χώρες τηρούν στάση ουδετερότητας ή σιωπηρά στηρίζουν τις θέσεις της Τουρκίας.

Όσο και αν με την επίδειξη δύναμης και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο γάλλος Πρόεδρος πρωτίστως θέλει να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας του στον χώρο της Μεσογείου και να εδραιώσει τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή.

Ο προβληματισμός που τίθεται από ορισμένες πλευρές εντός των συνόρων έχει να κάνει με το κατά ποσό ορθή είναι η επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να ταυτιστεί πλήρως –στην παρούσα φάση τουλάχιστον– με τα συμφέροντα της Γαλλίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να προκαλέσει τη δυσφορία άλλων ισχυρών χωρών, όπως, π.χ., της Γερμανίας, με όποιους κινδύνους μπορεί να κρύβει μια τέτοια εξέλιξη, με δεδομένη την ισχύ του Βερολίνου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ