Μ. Χριστοδουλάκης στο «Π»: Έπεσαν οι μάσκες για την πρώτη κατοικία

Μ. Χριστοδουλάκης στο «Π»: Έπεσαν οι μάσκες για την πρώτη κατοικία


Του
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ 
Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής


Σε μια εποχή όπου χειρουργικές μάσκες ποδοπατούνται στο Σύνταγμα, σε ένα έτος ανατροπής κάθε σταθεράς που γνωρίζαμε στη ζωή μας, η μάχη που δίνεται, είναι η μάχη της κοινής λογικής απέναντι σε κάθε μορφής αντίδραση.

Σε αυτήν την κρίσιμη ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στρατηγικά επιλέξει να πάρει διαζύγιο τόσο με τη λογική όσο και με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία προκειμένου να εξυπηρετήσει τους λίγους και ισχυρούς. Για την κυβέρνηση, άλλωστε, έχουν πέσει πια όλες οι μάσκες, αφού οι δανειολήπτες δεν τυγχάνουν πλέον της παραμικρής προστασίας, σε μια χρονική στιγμή που το φάντασμα ενός νέου κύκλου «κόκκινων» δανείων πλανάται πάνω από την ελληνική οικονομία.

Έτσι, με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, που νομοθέτησαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από το 2019, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα funds.

Αντίθετα, σε μια πολύ πιο δύσκολη από τη σημερινή δημοσιονομική συγκυρία για τη χώρα μας και με την Ελλάδα πλήρως απομονωμένη από τους ευρωπαίους εταίρους της, λόγω των περίφημων «greek statistics» της καραμανλικής ακυβερνησίας, το ΠΑΣΟΚ, απέναντι σε όλους και σε όλα, με τον ν. 3869/2010 εισήγαγε τον θεσμό της ατομικής πτώχευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους καταναλωτές να ρυθμίζουν τα χρέη τους με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες και καθιέρωσε παράλληλα την προστασία της κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ο ν. 3869/2010 αποτέλεσε, μέσα στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, το πιο σημαντικό εργαλείο των αδύναμων δανειοληπτών για να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να προστατεύσουν την κατοικία τους. Υπήρξε ένα εργαλείο της κοινής λογικής, που επέτρεψε ταυτόχρονα την εξυγίανση και την ενίσχυση της σταθερότητας και αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος και την προστασία των ασθενέστερων συμπολιτών μας. Και αυτό μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου οι τράπεζες εμφανίζονταν απρόθυμες να προβούν σε ουσιαστικές ρυθμίσεις και αναπροσαρμογές των χρεών.

Πλέον, υπό τις νέες δραματικές οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνει η αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία η διαφύλαξη της κατοικίας των νοικοκυριών που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν στήριξε την εφαρμογή του ν. 3869/2010, αλλά, δυστυχώς, κατήργησε τις διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας. Στη θέση τους εισήγαγε τον ν. 4605/2019, που αφορά ουσιαστικά ένα πρόγραμμα, διαθέσιμο για ορισμένη μόνο χρονική περίοδο, για τη ρύθμιση ορισμένων, ενυπόθηκα εξασφαλισμένων τραπεζικών πιστώσεων. Ως τέτοιο πρόγραμμα, δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό που άφησε η απάλειψη της προστασίας της κατοικίας στο πλαίσιο του ν. 3869/2010, καθώς εμπεριείχε πλήθος προϋποθέσεων που απέκλειαν τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ήταν σε πρόσκαιρη ή μόνιμη αδυναμία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζοντας την πολιτική Τσίπρα, αφού αρνήθηκε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας –πρόταση που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής και συμφώνησαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα– έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στον νέο πτωχευτικό νόμο και συνεπώς αναλαμβάνει στο έπακρο την πολιτική ευθύνη για όλα όσα θα εκτυλιχθούν από τον Οκτώβριο με τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Πλειστηριασμοί που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει με το νέο πτωχευτικό κώδικα και επισήμως χιλιάδες ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές των ίδιων των σπιτιών τους.

Σήμερα τα νοικοκυριά απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε από την απώλεια της κατοικίας. Οι τράπεζες έχουν επιλέξει τη στρατηγική της πώλησης των δανείων. Χιλιάδες πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται, πλέον, και από τις εταιρείες που αγοράζουν τα δάνεια, αποβλέποντας στο γρήγορο κέρδος τους. Ο Κώδικας

Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει παραγάγει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Καθίσταται συνεπώς επιβεβλημένο, προκειμένου να αποφευχθεί το τραγικό αδιέξοδο αρκετών νοικοκυριών, να αποκατασταθεί το πλέγμα προστασίας της κύριας κατοικίας που προέβλεπε ο ν. 3869/2010, διακρίνοντας τους δανειολήπτες που έχουν περιέλθει σε ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Είναι μάλιστα η τέταρτη φορά που καταθέτουμε τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη βελτίωση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών.

Όπως έκανε και το 2010 το ΠΑΣΟΚ, έτσι και το 2020 η φυσική συνέχειά του, το Κίνημα Αλλαγής, θα είναι εκεί για να δώσει και αυτήν τη μάχη. Η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της. Είναι με το πλευρό των πιστωτών. Εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας. Είμαστε διαχρονικά στο πλευρό των πολιτών και αυτών που έχουν περισσότερο ανάγκη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ