Χρ. Κατσώτης στο «Π»: Ο κορονοϊός τρέφει τον «κερδοϊό»!

Χρ. Κατσώτης στο «Π»: Ο κορονοϊός τρέφει τον «κερδοϊό»!


Του
ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΩΤΗ 
Βουλευτή και Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ


Η επιλογή της κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από το νομοσχέδιο κύρωσης των ΠΝΠ και λοιπές διατάξεις, δεν ήταν η λήψη των αναγκαίων μέτρων ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με τις αναγκαίες προσλήψεις, την εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της υγείας, των ΣΔΙΤ, οι ανατροπές των όρων αμοιβής και εργασίας.

Αντί της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προβλέπει την παράταση της απασχόλησης ιδιωτών γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία. Μια ρύθμιση που δεν λύνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης, ενώ αποτελεί ένα ακόμη μέτρο που εντάσσεται στην πολιτική περαιτέρω εμπορευματοποίησης της υγείας.

Το τραγελαφικό παράδειγμα με τα μηχανήματα μοριακού ελέγχου, που πηγαινοέρχονται από τη Σύρο στην Αττική, από την Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη και αλλού, νομοθετείται και για ειδικό εξοπλισμό ΜΕΘ και ΜΑΦ.
Ο κορονοϊός τρέφει τον «κερδοϊό». Επιχειρηματικοί όμιλοι και κυβέρνηση ανατρέπουν ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επεκτείνει το αντεργατικό πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», που γενικεύει την ευελιξία και μειώνει πάνω από 20% του μισθού. Επεκτείνει επίσης το καθεστώς της αναστολής συμβάσεων εργασίας, τουλάχιστον, μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Ενώ συνεχίζει την απαλλαγή των εργοδοτών από υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, ακόμη και από το αυτονόητο, την καταβολή των μισθών, με το νομοσχέδιο ανατρέπει το οκτάωρο, τον υπολογισμό των δώρων. Ο εργαζόμενος στη διάρκεια της καραντίνας, αν δεν εφαρμόζεται τηλεργασία, θα υποχρεώνεται να αναπληρώσει τις μισές εργάσιμες ώρες με απλήρωτη υπερεργασία μίας ώρας ανά ημέρα, πέραν του συμβατικού ωραρίου. Αντί η κυβέρνηση να θεσπίσει ειδική άδεια με πλήρη κάλυψη μισθού και εισφορών, όταν οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε καραντίνα, για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, έρχεται και τιμωρεί τους εργαζόμενους με απλήρωτες υπερωρίες.

Με νέα αντεργατική ρύθμιση αλλάζει τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων, αφού προβλέπεται να υπολογίζεται επί του επιδόματος των 534 ευρώ και όχι επί του κανονικού μισθού.
Κάνει το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση απελευθέρωσης των υπερωριών, χωρίς σχετική υπουργική απόφαση έγκρισης, την ώρα που η ανεργία κάνει θραύση, την ώρα που μαζικά επιβάλλονται αναστολές συμβάσεων και μειώσεις μισθών. Αντί η κυβέρνηση να περιορίσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να επιβάλλουν υπερωριακή απασχόληση, τους λύνει τα χέρια ακόμα περισσότερο.

Η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μετατίθεται χρονικά μέχρι το τέλος του Μάρτη του 2021, παρατείνοντας το πάγωμα στα επίπεδα του 2019. Η απαίτηση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θεωρείται μαξιμαλιστική από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον «νόμο Αχτσιόγλου». Σημειώνουμε ότι ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ πριν από 11 χρόνια, το 2009.

Δίνουν σήμα στους εφοπλιστές να αναστείλουν από τώρα την υποχρεωτική δεκάμηνη δρομολόγηση των πλοίων, να λιγοστέψουν ακόμα περισσότερο τα δρομολόγια και να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την εντατικοποίηση σε βάρος των ναυτεργατών με εξαντλητικά ωράρια, αφού κατατάσσει τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, με αναστολή σύμβασης των ναυτεργατών και επίδομα 534 ευρώ. Εργαζόμενοι και νησιώτες θα υποστούν τις συνέπειες.

Βαφτίζει νέες προσλήψεις την εργασία των καθαριστριών – καθαριστών που για χρόνια και με κάθε είδους σχέση ομηρίας εργάζονται καθημερινά στα σχολεία. Με πάνω από 20 μαθητές σε κάθε τάξη, με μέσα ατομικής προστασίας που δεν έχουν φτάσει ακόμη, με έλλειψη των αναγκαίων καθαριστριών και καθαριστών, η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Το νομοσχέδιο φέρνει προς κύρωση την απαράδεκτη ρύθμιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, που δεν στηρίζεται σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών και βρίσκει καθολικά αντίθετους εκπαιδευτικούς και γονείς.

Υλοποιεί την απαράδεκτη απόφασή της να μην αποδώσει ούτε τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά για το εντεκάμηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, όπως προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από τα 4 δισ. αναδρομικά κύριων, επικουρικών συντάξεων και δώρων, που προβλέπει η απόφαση, η κυβέρνηση καταβάλλει μόνο αναδρομικά κύριων συντάξεων, 900 εκατ. για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα και 500 εκατ. για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα. Η κυβέρνηση εμπαίζει τα εκατομμύρια των συνταξιούχων.

Αντί να θεσπίσει την επιδότηση των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις, μειώνει σε 50 τις ημέρες ασφάλισης για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, αφήνοντας χωρίς προστασία χιλιάδες εργαζόμενους.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι υγειονομικές βόμβες. Οι επιβάτες μετακινούνται με μεγάλες καθυστερήσεις και ο ένας πάνω στον άλλον. Αντί να προχωρήσει άμεσα στην πύκνωση των δρομολογίων, ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής, στις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού, στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων και την προμήθεια των αναγκαίων ανταλλακτικών για τις επισκευές οχημάτων, η κυβέρνηση προωθεί την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στις αστικές συγκοινωνίες και την άμεση εμπλοκή των ιδιωτών, μέσω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι χρειάζεται να σπάσουν τον φόβο και να σταθούν απέναντι σε αυτήν την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, και να οργανώσουν τον αγώνα τους για να διεκδικήσουν τις δικές τους ανάγκες.

Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ