Διαδικτυακή Παρουσίαση Βιβλίου: “Διαβαίνοντας τις ατραπούς του Θρύλου” από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας

Διαδικτυακή Παρουσίαση Βιβλίου: “Διαβαίνοντας τις ατραπούς του Θρύλου” από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας με χαρά παρουσιάζει την νέα του εκδοτική δραστηριότητα. Πρόκειται για το βιβλίο του Δημήτρη Γκαλών “Διαβαίνοντας τις ατραπούς του θρύλου“. Ένα βιβλίο αναφοράς σχετικά με τη δράση και βύθιση του θρυλικού υποβρυχίου «Κατσώνης». Μέσα στις συναρπαστικές σελίδες του τα ιστορικά γεγονότα προσεγγίζονται για πρώτη φορά μέσα από το πρίσμα όχι μόνο των συμμαχικών, αλλά και των Γερμανικών και Ιταλικών αρχείων. Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις κύριες ελληνικές αρχειακές πηγές, όπως το corpus magnus της ιστορίας του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, το «Ημερολόγιο Πολέμου 1940-1944».
Το βιβλίο περιέχει σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ανέκδοτα αρχειακά ντοκουμέντα.

Λόγω περιορισμού των συναθροίσεων, η παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό θα πραγματοποιηθεί μέσω βιντεοσκοπημένης ημίωρης ενημερωτικής εκπομπής, η οποία θα μεταδοθεί για πρώτη φορά από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου (επέτειος της βυθίσεως του Κατσώνη) στις 19:00

Οδηγίες για την παρουσίαση του βιβλίου μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://fb.me/e/1bd8XNsCE 

 

Η τιμή πώλησης του βιβλίου είναι 30 Ευρώ. Η κεντρική διανομή του βιβλίου εκτελείται από την εταιρεία ebooks.gr μέσω ιντερνετικών ή τηλεφωνικών παραγγελιών (www.ebooks.gr ή 2118002111) και το βιβλίο παραδίδεται εντός 2 ημερών στο σπίτι με έκπτωση 10% (27 Ευρώ) και χωρίς χρέωση μεταφορικών.



Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Με το βιβλίο αυτό, ο Δημήτρης Γκαλών, δύτης και ερευνητής, προσεγγίζει για πρώτη φορά τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν στη δράση και βύθιση του θρυλικού υποβρυχίου «Κατσώνης» μέσα από το πρίσμα όχι μόνο των συμμαχικών, αλλά και των Γερμανικών και Ιταλικών αρχείων. Μας προσφέρει λοιπόν τη δυνατότητα να δούμε τη μεγάλη εικόνα, συνδέοντας στέρεα τη δράση του Υ/Β Κατσώνης με τις επιχειρήσεις των Γερμανών και Ιταλών στην  Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις κύριες ελληνικές αρχειακές πηγές, όπως το corpus magnus της ιστορίας του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, το «Ημερολόγιο Πολέμου 1940-1944».
Αναδύονται έτσι και νέα ιστορικά στοιχεία, όπως η επίπτωση της δράσης του Υ/Β στον επιχειρησιακό παροπλισμό των ισπανικών πλοίων στις Ελληνικές θάλασσες και φωτίζεται η οπτική των Γερμανών για τον υποβρύχιο πόλεμο στο Αιγαίο. Σημαντική επίσης συμβολή είναι η διασύνδεση, μέσω του Βασίλη Λάσκου, μεταξύ της ελληνόκτητης ναυτιλίας και της παράνομης Εβραϊκής Παλιννόστησης στα τελευταία προπολεμικά χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η αντιπαραβολή της εξιστόρησης των γεγονότων μεταξύ των εμπολέμων.
Με το έργο του αυτό, ο Δημήτρης Γκαλών προσθέτει ένα σημαντικό πλίνθο στο οικοδόμημα της ναυτικής μας ιστορίας που αποτελεί σημαντικότατο στήριγμα για την αυτογνωσία ημών των Ελλήνων ως λαού δεμένου με τη θάλασσα και την πατρίδα, χωρίς υπεροψία ή μίσος εναντίον αλλοτινών εχθρών, σήμερα όμως στενών συνεργατών στην οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Δημήτρης Γκαλών γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1958. Έζησε για ένα μεγάλο διάστημα στην Αθήνα και από το 1984 ζει μόνιμα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Σπούδασε ιστορική και συγκριτική μουσικολογία, πληροφορική, φιλοσοφία και εθνολογία στο Ντίσελντορφ, την Κολωνία και το Αμβούργο.
Εργάστηκε στο εθνογραφικό μουσείο και στο πανεπιστήμιο της πόλης του Αμβούργου και από το 1994 είναι επιμελητής εκδόσεων του διεθνή εκδοτικού οίκου Sikorski. Παράλληλα ασχολείται συστηματικά με την έρευνα της ναυτικής ιστορίας της ανατολικής Μεσογείου.
Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πολλά ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και τουρκικά περιοδικά και εφημερίδες.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ)

Κατηγορία: Ιστορία
ISBN: 978-618-8487-80-2


Σχολιάστε εδώ