Άρση του εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ με αντάλλαγμα τις ψήφους των Κυπρίων που ζουν στην Αμερική!

Άρση του εμπάργκο όπλων από ΗΠΑ με αντάλλαγμα τις ψήφους των Κυπρίων που ζουν στην Αμερική!

Ξάφνιασε –και μην το αμφισβητήσει κανείς– η απροσδόκητη απόφαση του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για άρση του εμπάργκο πώλησης μη φονικών όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο μετά από 33 ολόκληρα χρόνια (είχε επιβληθεί το 1987). Απόφαση για την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Αυτονόητη η ερμηνεία πως η άρση του εμπάρ­γκο είναι ένα μήνυμα με παραλήπτη την Τουρκία και ασφαλώς τον Πρόεδρό της Ταγίπ Ερντογάν. Και το μήνυμα είναι: «Είμαι εκεί, στην καυτή περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Τον πρώτο λόγο τον έχω εγώ, ως πλανητάρχης».
Είναι ένα μήνυμα, όμως, και προς την Ελλάδα, ότι η Αμερική δεν είναι μακριά της. Και «κινήσεις» χωρίς το αμερικανικό ok δεν είναι ανεκτές…

Η αιφνιδιαστική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο στέλνει ένα μήνυμα και σε όλη την Ευρώπη. Ότι τον πρώτο λόγο τον έχει η Ουάσινγκτον. «Παιχνίδια» χωρίς τη στήριξη του Λευκού Οίκου δεν επιτρέπονται… Και οι άνθρωποι, όποιοι κι αν είναι στην καρέκλα κάθε χώρας, είναι υποτακτικοί της… Ό,τι αποφασίσεις, Πρόεδρε… Αφεντικό!

Σύμφωνα, όμως, με άριστες πηγές της Λευκωσίας, ο πρώτος και κύριος παραλήπτης του μηνύματος ήταν ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Στόχος, οι οικονομικές σχέσεις (εμπορικές και επενδυτικές) της Κύπρου με την… «Αρκούδα», τον μεγάλο αντίπαλο Βλαντιμίρ Πούτιν. Που αθροίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια… μικρή γεύση δίνουν τα παρακάτω επίσημα στοιχεία:
• Οι ετήσιες εξαγωγές της Κύπρου προς τη Ρωσία ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές από τη Ρωσία σε 5,5 εκατ. ευρώ.
• Η Ρωσία πέρυσι επένδυσε περίπου 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο και έλαβε λιγότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ από άμεσες επενδύσεις.
• Την περίοδο 2018 – 2019 οι ρώσοι φορολογούμενοι μετέφεραν στην Κύπρο πάνω από 3,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 38,2 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ της Κύπρου είναι σχεδόν το μισό.

Με αυτό το χαρτί στα χέρια του, άρχισε το παζάρι… Ξέρει ο Τραμπ ότι στις προεδρικές εκλογές, που θα γίνουν τον Νοέμβριο, κάθε άλλο παρά σίγουρη έχει την επανεκλογή του. Γι’ αυτό και επιστρατεύει τις εφεδρείες που του έχουν απομείνει… Και η ισχυρότερη είναι η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο για έναν μόνο χρόνο. Το χρησιμοποιεί για να εκβιάσει τον Αναστασιάδη. Σε απλή γλώσσα: Σου αίρω το εμπάργκο κι εσύ θα ζητήσεις με κάθε τρόπο από τους συμπατριώτες σου, τους Κύπριους που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, να με ψηφίσουν…

Και κάπου εκεί έκλεισε η συμφωνία. Απόδειξη, η δημόσια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων. Με πάρε – δώσε…

Όλα έχουν το τίμημά τους…
Απομένει να δούμε τι θα… γεννήσει η κάλπη…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: offsite.com.cy


Σχολιάστε εδώ