Κτηματολόγιο: 338.712 ακίνητα «ζητούν» ιδιοκτήτη

Κτηματολόγιο: 338.712 ακίνητα «ζητούν» ιδιοκτήτη

Γράφει η Μαρίνα Ξυπνητού στον Ελεύθερο Τύπο: «Λιγότερο από τέσσερις μήνες απομένουν για να λήξει η προθεσμία διόρθωσης των πρώτων εγγραφών του Κτηματολογίου, μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούν να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους και να μη χαρακτηριστούν τελεσίδικα ως ‘‘Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα’’».

Πρόκειται συγκεκριμένα για 297 ΟΤΑ, όπου η πίστωση χρόνου εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα το Κτηματολόγιο μετρά συνολικά 338.712 «ορφανά», με τα 135.612 να έχουν περισσότερους από έναν δικαιούχους.

Πολλά από τα… αγνώστου ανήκουν στο Δημόσιο και την Εκκλησία, ενώ σημαντικό ποσοστό κατέχουν και οι ομογενείς. Μάλιστα, εκτιμάται πως οκτώ στα δέκα ανήκουν στο κράτος, που όλα αυτά τα χρόνια δεν επέδειξε καμιά συνέπεια και δεν προχώρησε στη δήλωση της περιουσίας του.

Γεωγραφικά, εντοπίζονται κυρίως σε ορεινές περιοχές, όπου δεν είχαν ιδιαίτερες αξιώσεις οι ιδιοκτήτες τους, ενώ με δεδομένο ότι τα προγράμματα κτηματογράφησης έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που επικοινώνησαν με το Κτηματολόγιο έτσι ώστε να εξεταστούν οι εναλλακτικές τους.

Έτερο πρόβλημα αδιαφορίας που εντοπίζει το Κτηματολόγιο είναι οι Δασικοί Χάρτες, καθώς μερίδα πολιτών εκτιμά ότι πρόκειται για γεωτεμάχια που είναι δασικά και έτσι δεν προχωρούν στο στάδιο διεκδίκησης καθώς πιστεύουν πως θα καταλήξουν στο Δημόσιο λόγω της θέσης στην οποία βρίσκονται.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ