Μήνες-φωτιά θα είναι Οκτώβριος και Νοέμβριος!

Μήνες-φωτιά θα είναι Οκτώβριος και Νοέμβριος!

-Η γρίπη θα συμπέσει με τον κορονοϊό

Αντίθετα με τους επιστήμονες, που προβλέπουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του έτους, στην κυβέρνηση εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της πανδημίας. Εκτιμούν δε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου –με την ολοκλήρωση της επιστροφής όσων έφυγαν για διακοπές– θα υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση (μείωση) και σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα και εκτός απροόπτου θεωρούν ότι ενδεχομένως να μη χρειασθεί αυστηροποίηση των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

«Τα μοντέλα των ειδικών έδειχναν μία κορύφωση των κρουσμάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου, τα νούμερα που βλέπουμε τώρα είναι μεγάλα, αλλά είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που προέβλεπαν οι ειδικοί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, για να… υποστηρίξει ότι τα έκτακτα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν από τον Δεκαπενταύγουστο έφεραν αποτελέσματα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι Οκτώβριος – Νοέμβριος θα είναι μήνες-«φωτιά», καθώς τότε θα συ­μπέσει ο κορονοϊός με τις εποχικές ιώσεις, οπότε ο αριθμός των κρουσμάτων –σε μέσο όρο– θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στην κυβέρνηση εν όψει… Νοεμβρίου είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την προμήθεια 4,2 εκατ. εμβολίων για τη γρίπη. Ενώ το 2019 είχαν αγοραστεί 3,1 εκατ. και το 2018 2,1 εκατ. εμβόλια.

Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία ούτως ώστε οι ευπαθείς ομάδες και τα άτομα μεγάλης ηλικίας να φροντίσουν να κάνουν το εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Κι έτσι να είναι καλύτερα προστατευμένοι την περίοδο όπου η γρίπη θα συμπέσει με τον κορονοϊό.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν δεν τηρηθούν πιστά από τους πολίτες τα μέτρα προστασίας από την ταυτόχρονη «παρουσία» γρίπης και κορονοϊού ο αριθμός των κρουσμάτων και ενδεχομένως των θανάτων δεν θα έχει προηγούμενο. Και δεν θα αφορά μόνο τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα μεγάλης ηλικίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ