Α. Αυλωνίτη: Πυρκαγιές στην Κέρκυρα που γεννούν ερωτήματα

Α. Αυλωνίτη: Πυρκαγιές στην Κέρκυρα που γεννούν ερωτήματα

“To δημοτικό διαμέρισμα Τεμπλόνι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και η περιοχή Ερημίτης του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας έχουν απασχολήσει με αρνητικό τρόπο κατά το παρελθόν, αλλά και ειδικά το φετινό καλοκαίρι, την τοπική κοινωνία, την Ελλάδα αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ με τις εκτεταμένες πυρκαγιές που έχουν λάβει χώρα στις περιοχές αυτές” αναφέρει ο Βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ Α. Αυλωνίτης και ρωτά τον κ. Χρυσοχοϊδη “σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για τη διερεύνηση των εν λόγω πυρκαγιών στις περιοχές του Τεμπλονίου και του Ερημίτη;  Πότε αναμένετε να ολοκληρώσετε τη διενέργειά τους και πότε σκοπεύετε να ανακοινώσετε τα σχετικά σας πορίσματα;”

Συγκεκριμένα,

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: “Πυρκαγιές στην Κέρκυρα που γεννούν ερωτήματα”

To δημοτικό διαμέρισμα Τεμπλόνι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και η περιοχή Ερημίτης του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας έχουν απασχολήσει με αρνητικό τρόπο κατά το παρελθόν, αλλά και ειδικά το φετινό καλοκαίρι, την τοπική κοινωνία, την Ελλάδα αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ με τις εκτεταμένες πυρκαγιές που έχουν λάβει χώρα στις περιοχές αυτές. 

Οι δύο περιοχές αποτελούν εμβληματικές τοποθεσίες στην Κέρκυρα, καθώς το Τεμπλόνι  αποτελεί επί δεκαετίες τόπο διαχείρισης των απορριμμάτων της Κέρκυρας, των Παξών και των Διαποντίων νήσων και ο Ερημίτης χώρο “επενδυτικών” δραστηριοτήτων της εταιρείας CAPITAL NCH που αγόρασε την έκταση αυτή από το Δημόσιο. Τον τελευταίο χρόνο, ξέσπασαν πολλές πυρκαγιές στο Τεμπλόνι και τις προηγούμενες ημέρες για πρώτη φορά στον Ερημίτη.

Η πολιτική σύνεση αλλά και η σωφροσύνη απαιτούν διερεύνηση σε βάθος των αιτιών των πυρκαγιών αυτών και φυσικά, της τελευταίας στον Ερημίτη, εκεί όπου έγιναν στάχτη πλέον των 100 στρεμμάτων φυσικού δάσους και δασικής έκτασης. Πρόκειται για μια δασική έκταση μοναδικού κάλλους για την οποία έχει αναπτυχθεί ένα έντονο κοινωνικό κίνημα με διεθνείς προεκτάσεις αντίστασης στην τσιμεντοποίησή του. 

Επειδή, είτε αφορά σε εγκληματική ενέργεια είτε στην ανθρώπινη “αμέλεια” η Πολιτεία έχει καθήκον να το διερευνήσει ενδελεχώς.

Επειδή, η Πολιτεία οφείλει με τα πορίσματά της να μην επιτρέψει την επικράτηση κλίματος προκατάληψης και καχυποψίας που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή στην Κέρκυρα.

Επειδή επί μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το αποτέλεσμα των ερευνών.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

• Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για τη διερεύνηση των εν λόγω πυρκαγιών στις περιοχές του Τεμπλονίου και του Ερημίτη;
• Πότε αναμένετε να ολοκληρώσετε τη διενέργειά τους και πότε σκοπεύετε να ανακοινώσετε τα σχετικά σας πορίσματα;


Σχολιάστε εδώ