Χαρίσαμε το όνομα Μακεδονία…

Χαρίσαμε το όνομα Μακεδονία…

Ευκαιρία είναι τώρα που δρομολογείται η συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στα Σκόπια μεταξύ του Ζόραν Ζάεφ και του Αλβανού Αλί Αχμέτι, οπότε εκλείπει ο κίνδυνος του εθνικιστικού VMRO, η Αθήνα να φροντίσει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα συνεχίσει η ανοχή στην πολιτική διολίσθησης και αυθαίρετης και ελαστικής ερμηνείας της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δυστυχώς, οι «τρύπες» που άφησε στον Μακεδονισμό η Συμφωνία αυτή είναι πολλές και δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν όλες, καθώς υπάρχουν ρητές αναφορές που αποδέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που επιτρέπουν πρακτικά τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σχεδόν σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, με μοναδική εξαίρεση τους θεσμούς της κεντρικής κυβέρνησης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν μέχρι τώρα ότι είναι κρίσιμο να επανεκλεγεί ο Ζόραν Ζάεφ για να εφαρμοσθεί ανεμπόδιστα η Συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου ο κ. Τσίπρας είναι που έστειλε από τους πρώτους συγχαρητήρια στον Ζόραν Ζάεφ μετά τις εκλογές. Θα ήταν πολύ χρήσιμο ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το πώς είχε… προγραμματίσει την υλοποίηση της

Συμφωνίας και να παραδώσει τις προτάσεις του αυτές στην κυβέρνηση…

Είναι σαφές ότι δεν είχε κανένα απολύτως προγραμματισμό και μόνη έγνοια ήταν το κλείσιμο άρον άρον της υπόθεσης της ονομασίας.

Στην ίδια ρότα και ο Μητσοτάκης

Όμως και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελειώνει το θέμα της Μακεδονίας, καθώς εδώ και 13 μήνες δεν έχει φροντίσει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι θα δεχθεί μόνο συσταλτική ερμηνεία της Συμφωνίας, ώστε να μην αλλοιώσει τον βασικό πυρήνα της φιλοσοφίας της λύσης, καθώς η λύση της διαφοράς για την ονομασία αφορούσε κατεξοχήν έναν συμβιβασμό με μια ονομασία για όλα για τη γειτονική χώρα και με βάση αυτό θα πρέπει να γίνεται η οποιαδήποτε ερμηνεία και εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

exofrenikos@hotmail.com

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: mia.mk


Σχολιάστε εδώ