Γιάνης Βαρουφάκης: Η Ελλάδα να στοχεύσει σε πολυμερή διαπραγμάτευση, όχι σε διμερείς που φέρνουν συνθηκολόγηση (video)

Γιάνης Βαρουφάκης: Η Ελλάδα να στοχεύσει σε πολυμερή διαπραγμάτευση, όχι σε διμερείς που φέρνουν συνθηκολόγηση (video)

Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ όχι μόνο γιατί έχουν ατέλειες αλλά γιατί οι συμβιβασμοί δεν είναι αμοιβαία επωφελείς τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τίποτα δεν ωφελεί περισσότερο τον Ερντογάν από αυτή την ακολουθία των διμερών συμφωνιών που κάνει η Ελλάδα.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε πως η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση πλανώνται αν πιστεύουν πως με διμερείς συμφωνίες η Ελλάδα κλείνοντας εκκρεμότητες, δεν πάει ισχυρότερη σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜέΡΑ25 ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Το ΜέΡΑ25 προτείνει:

Η ελληνική κυβέρνηση να συγκαλέσει στην Αθήνα Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Μοναδικό θέμα συζήτησης η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδων σε όλη την Αν. Μεσόγειο.

Μοναδικός στόχος η σύγκληση σε κοινή καταγραφή των διαφωνιών ώστε να καταλήξουμε σε πολλαπλές, κοινώς συμφωνημένες, διμερείς οριοθετήσεις με δυνατότητα κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το αίτημα της συνεκδίκασης από κοινού, και κατά ζεύγη, των όποιων διαφορών.

Παράλληλα, το ΜέΡΑ25 καλεί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση:

Να ορίσουν επί χαρτών (όπως κάνει η Τουρκία, και όχι αφηρημένα ή σε γλώσσα νομική) ποιες θεωρεούν ότι πρέπει να είναι οι μέγιστες διεκδικήσεις της Ελλάδας

Να δηλώσουν ευθαρσώς τί θεωρούν casus belli – δηλαδή τι πρέπει να κάνουν, και που ακριβώς, οι τουρκικές δυνάμεις πριν ο Πρωθυπουργός διατάξει τις ένοπλες μας δυνάμεις να χτυπήσουν πρώτες.

Χωρίς σαφώς προσδιορισμένες κόκκινες γραμμές διαπραγμάτευση είτε δεν γίνεται είτε οδηγεί στην συνθηκολόγηση του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

Η Διεθνής Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου:

-αποκλείει τους επιδιαιτητές

-ελαχιστοποιεί τις εντάσεις

-επιτρέπει τον διαχωρισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας από τις υπόλοιπες ελληνοτουρκικές διαφορές (περιορίζοντας τη δυνατότητα της Άγκυρας να θέτει προβοκατόρικα διμερή θέματα)

-αναγκάζει την Άγκυρα είτε να αυτο-απομονωθεί (αρνούμενη να προσέλθει επειδή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) είτε να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Γιατί το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει αυτές τις συμφωνίες

Το ερώτημα σήμερα είναι κατά πόσον οι διμερείς συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο συμφέρουν την χώρα στη σημερινή συγκυρία – το κατά πόσον εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική, αντί να αποτελούν τακτικισμούς που, άνευ στρατηγικού σχεδιασμού, οδηγούν νομοτελειακά σε αυτογκόλ.

Καταψηφίζουμε επειδή η τακτική σας νομοτελειακά φέρνει διμερή διάλογο που θα σας οδηγήσει στην βέβαιη συνθηκολόγηση είτε μετά από θερμό επεισόδιο είτε χωρίς θερμό επεισόδιο – μια συνθηκολόγηση που θα ωφελήσει μόνο την ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα εις βάρος της χώρας μας, εις βάρος όλων των λαών της Αν. Μεσογείου, εις βάρος ακόμα και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαίων πολιτών.

Δεδομένου ότι η πολυμερής διαπραγμάτευση είναι αναπόφευκτηέχει μεγάλη σημασία να στοχεύσουμε από την αρχή στην πολυμερή διαπραγμάτευση – αντί να καταλήξουμε σε αυτή μετά από διμερείς διαπραγματεύσεις.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Την 17η Ιανουαρίου, σε τούτη εδώ την αίθουσα, σας είχα πει αυτολεξεί τα εξής: «Αγκαλιάζοντας» τον πολέμαρχο Χάφταρ, θυμίζετε τους υπερπατριώτες που αγκάλιαζαν τον Κάρατζιτς τη δεκαετία του ‘90, πλήττοντας έτσι και την εικόνα της χώρας και την γεω-στρατηγική μας θέση… Σας κάλεσα να επανορθώσετε αμέσως… Κωφεύσατε τότε όπως κωφεύετε και σήμερα. Και είδαμε τα αποτελέσματα της ιλαροτραγωδίας με τον Χαφτάρ, τον αιμοσταγή loser που στηρίξατε… Αλήθεια κε Μητσοτάκη, θα ζητήσετε συγγνώμη από το Κοινοβούλιο που μας τον φέρατε σε αυτό το ιερό κτήριο με τιμές αρχηγού κράτους; Κι οι γάλλοι τον στήριξαν. Αλλά δεν τον δεξιώθηκαν στην Εθνοσυνέλευση ούτε στα Ηλύσια Πεδία. Μια συγγνώμη στην Βουλή των Ελλήνων την χρωστάτε κε Πρωθυπουργέ.

Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Έχετε εγκλωβιστεί κ. Πρωθυπουργέ σε μια επικίνδυνη διγλωσσία – έναν διπλό κυβερνητικό λόγο. Άλλα λέτε στο εξωτερικό, άλλα στον ελληνικό λαό. Στο εξωτερικό εμφανίζεστε συναινετικοί. Προχωράτε σε μυστικές διαβουλεύσεις με την Τουρκία υπό την εποπτεία της Γερμανίας ενώ ο ελληνικός λαός πληροφορείται για τις διαβουλεύσεις σας από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.

ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΩΚΩΝ

Άνθρακας ο θησαυρός των πετρελαίων στην Αν. Μεσόγειο. Και να τα βρούμε με την Τουρκία, ούτε η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου δεν θα ρεύσει προς τα δημόσια ταμεία της χώρας. Πετρέλαια τέλος. Το κόστος εξόρυξης είναι πλέον απαγορευτικό. Το ίδιο ισχύει και με τον EastMed. Ξεχάστε τον. Δεν θα γίνει, όποια συμφωνία και να επιτευχθεί.

Αν είναι να φυλάξουμε Θερμοπύλες, ναι, να κάνουμε ΚΑΙ πόλεμο. Αλλά να στείλουμε τα παιδιά μας να πολεμήσουν για ανύπαρκτο θησαυρό στις θάλασσες και τους ουρανούς της Μεσογείου, υπέρ χρηματιστών που θησαυρίζουν πουλώντας παράγωγα, futures, αξιών που δεν θα προκύψουν, αυτό είναι ο ορισμός του εγκλήματος.

ΘΥΜΙΖΕΤΕ ΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Σας κοιτώ κ. Μητσοτάκη και θυμάμαι τον κ. Τσίπρα λίγο πριν το Δημοψήφισμα του 2015. Είχε ήδη δεσμευτεί να συνθηκολογήσει, να υπογράψει, αλλά είχε ένα μεγάλο πρόβλημα: Τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ κι ένα μεγάλο μέρος του λαού που δεν επιθυμούσε την συνθηκολόγηση.

Έτσι κι εσείς σήμερα. Έχετε δεσμευτεί απέναντι στο Βερολίνο, αλλά έχετε κι εσείς ένα μεγάλο πρόβλημα: Τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας κι ένα μεγάλο μέρος του λαού που δεν δέχεται τις δεσμεύσεις σας.

Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει τόσο την ενδοτικότητά σας στις διεθνή ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα όσο και τις επικίνδυνες εθνικιστές κραυγές που εύκολα μπορεί να οδηγήσουν σε αχρείαστο πόλεμο.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία EΔΩ


Σχολιάστε εδώ