To BBC για τη Λιβύη: Γιατί η Αίγυπτος θα μπορούσε να στείλει στρατό και να στηρίξει τον Χαφτάρ

To BBC για τη Λιβύη: Γιατί η Αίγυπτος θα μπορούσε να στείλει στρατό και να στηρίξει τον Χαφτάρ

Φανταστείτε το διπλανό σας σπίτι να πιάνει φωτιά και να μην υπάρχει πυροσβεστική να καλέσετε για να σώστε από την καταστροφή εσάς και την οικογένειά σας.

Ετσι βλέπει η Αίγυπτος τη Λιβύη ύστερα από το βίαιο τέλος του Καντάφι και του καθεστώτος του το 2011 σημειώνει σε άρθρο του στο BBC o αναλυτής αιγυπτιακών θεμάτων  Magdi Abdelhad.

Ο αρθρογράφος  αφού  αναφέρεται στην έλλειψη θεσμών, ενιαίων στρατιωτικών δυνάμεων, ακόμη και συνοριοφυλάκων της Λιβύης,  σημειώνει:

Καθώς η Λιβύη είναι διασπασμένη σε μία δυτική περιοχή που κυριαρχείται από του ισλαμιστές και την αντιισλαμιστική ανατολική περιοχή, το φυσικό για την Αίγυπτο ήταν να ρίξει το βάρος της στην υποστήριξη του ανθρώπου που κήρυξε τον πόλεμο στους Ισλαμιστές, τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Όλα τα προηγούμενα έξι χρόνια ο κύριος σκοπός του Αιγύπτου   ήταν να σταματήσει τη φωτιά στα σύνορά της στηρίζοντας κεκαλυμμένα τον Χαφτάρ.

Τα πράγματα πήραν όμως δραματική τροπή πέρυσι όταν η Τουρκία αποφάσισε να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης, με τεχνική και στρατιωτική βοήθεια που τελικά συνέβαλε να ανασχεθεί η προέλαση του Χαφτάρ προς την κατάληψη της Τρίπολης.

Οσον αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις του Αιγυπτιακού κοινοβουλίου με τις οποίες δόθηκε πράσινο φως για δυνατότητα στρατιωτικής επέμβαση στη Λιβύη, ο αρθρογράφος διερευνά κατά πόσο αυτό αποτελεί πραγματική απειλή ή απλός τρίξιμο των δοντιών:

Και σημειώνει:

Παρατηρητές έξω από την Αίγυπτο αμφέβαλαν για τις δυνατότητες του Αιγυπτιακού στρατού αν και στο εσωτερικό της χώρας κάθε συζήτηση για το στρατό και τις επιδόσεις του είναι απαγορευμένη.

Υπάρχει επίσης ανησυχία μήπως μία αρχικά «χειρουργική» επέμβαση  μπορεί να εξελιχθεί σε έναν στρατιωτικό βάλτο μέσα στον εμφύλιο της Λιβύης.

Παρατηρητές αναφέρουν επίσης ότι   ο Αιγυπτιακός στρατός δεν έχει εμπειρία μάχης στο πεδίο από το 1973 και ύστερα, από τον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ

Ωστόσο, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος Σίσι έκανε τις ανακοινώσεις του Ιουνίου (και έλαβε το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση από τη Βουλή), βρίσκεται σε ένα αναπόφευκτο δίλημμα:

-Να δράσει πρώιμα   προκειμένου να προλάβει κάθε απόπειρα κατάληψης της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα

-Ή να περιμένει μέχρι η άλλη πλευρά να περάσει αυτή τη γραμμή, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ότι θα είναι καταστροφικά αργά για την Αίγυπτο και τους συμμάχους της στη Λιβύη.

Πηγή: hellasjournal, με πληροφορίες από BBC, τίτλος πρωτότυπου άρθρου :  Libya conflict: Why Egypt might send troops to back Gen Haftar 
Φωτο: via Twitter, @LNA2019M


Σχολιάστε εδώ