Ο ρόλος του αμερικανού πρέσβη…

Ο ρόλος του αμερικανού πρέσβη…

Σε «ανοιχτή γραμμή» με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης με την Τουρκία. Υπάρχει αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων όσον αφορά τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς του Τ. Ερντογάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς έχουν ενεργά πολιτικά, οικονομικά και προπάντων γεωστρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Ενδεικτικό είναι ότι από την πρώτη στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκίμασε την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Την Τρίτη ο αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών και είχε συνάντηση με τον κ. Δένδια, στη διάρκεια της οποίας έκαναν μια αποτίμηση της κατάστασης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Πάιατ υπογράμμισε την ανάγκη η Αθήνα να μην παρασυρθεί στη λογική των προκλήσεων που έχει υιοθετήσει ο Τ. Ερντογάν.

Οι κλιμακούμενες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας ήταν το βασικό, αν όχι το μοναδικό, θέμα στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο Ν. Δένδιας (Παρασκευή) στη Βιέννη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ