Μάκης Κουρής: Γιατροσόφια προτείνει ο νομπελίστας κ. Πισσαρίδης!

Μάκης Κουρής: Γιατροσόφια προτείνει ο νομπελίστας κ. Πισσαρίδης!

-Που όμως δεν οδηγούν στη Γη της Επαγγελίας, στην… Καλιφόρνια

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Να αρχίσουν οι χοροί… Τέλος η Ψωροκώσταινα που ξέραμε… Η Ελλάδα που γνωρίζουμε μπαίνει στο αρχείο… Έρχεται η… Καλιφόρνια!

Αυτό είναι το όραμα του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη, που ανέλαβε να αναμορφώσει τη χώρα μας.

Το είπε ξεκάθαρα…
«Η Ελλάδα πρέπει να είναι η Καλιφόρνια της Ευρώπης», διακήρυξε ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης ως πρόεδρος της Επιτροπής, με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικύρωσε την επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κλείνοντας τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Και πλέον θα είναι ο ουσιαστικός «διαχειριστής» των 32 δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Όσο και αν ψάξαμε στη μακρά διαδρομή του δεν βρήκαμε μια παρόμοια δράση του κ. Χρ. Πισσαρίδη ή ανάλογη αποστολή που αναλαμβάνει να βγάλει την ελληνική οικονομία από τον βυθό και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη. Μια διαδρομή που τον έφερε στο κλειστό κλαμπ, στα υψηλά διαμερίσματα του διεθνούς οικονομικού κατεστημένου. Και εδώ μπαίνει ένα απλό ερωτηματικό: Πάγια οι κάτοχοι Νόμπελ έχουν μια λαμπρή διαδρομή, καλεσμένοι ως ομιλητές και όχι μόνο σε κορυφαία φόρουμ. Τέτοιες παρουσίες όσο και αν αναζητήσαμε στο βιογραφικό του δεν εντοπίσαμε κι αυτό προκαλεί δικαιολογημένα ερωτηματικά. Ποιος άραγε να είναι ο λόγος αυτής της καθολικής απουσίας;

Από τις δηλώσεις και τις πρόσφατες συνεντεύξεις του, με πιο αναλυτική των προθέσεών του για την… αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και την ένταξή της στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είδαμε το παραμικρό ίχνος καίριων αλλαγών που οδηγούν στο «αύριο», όπως προανήγγειλε ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης. Ότι μεταλλάσσεται η Ελλάδα σε… Καλιφόρνια.

Χωρίς την παραμικρή πρόθεση υποβάθμισης των δυνατοτήτων του κατόχου του Νόμπελ, δεν είδαμε ΤΙΠΟΤΑ το διαφορετικό από την τωρινή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, κάποια αντικατάσταση από τις ράγες όπου σήμερα κινείται.

Μεγάλες τομές που φέρνουν καίριες ανατροπές, όπου το αύριο δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με το σήμερα. Αντίθετα αυτό που αποπνέει, που μένει στον αδιάβλητο κριτή, είναι κάποια… γιατροσόφια να κρατηθεί ο ασθενής στη ζωή κάποιους μήνες παραπάνω. Διορθωτικές παρεμβάσεις που, κύριε Πισσαρίδη, κάθε άλλο παρά οδηγούν στην… Καλιφόρνια.

Ψάχνεις μήπως βρεις κάτι που όλοι αναζητούμε για να βγούμε στο ξέφωτο. Όμως ήλιος δεν φαίνεται στον ορίζοντα…

Τετριμμένες οι συνταγές. Μια από τα ίδια…

Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση, παραθέτουμε μια μικρή γεύση από τις προτάσεις του νομπελίστα μας:

• Η αποταμίευση των νοικοκυριών είναι χαμηλή, δεν κατευθύνεται αποτελεσματικά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων(!).
• Το επενδυτικό κενό μπορεί να καλυφθεί, αλλά(…) σε βάθος χρόνου.
• Προσέλκυση στη χώρα ανθρώπινου κεφαλαίου(!) και νέων ιδιωτικών επενδύσεων!
• Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης!
• Συναίνεση γύρω από τις γενικές γραμμές της πορείας που πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία για υψηλότερη ευημερία  είναι σημαντική. (Προφανέστατα μας δουλεύετε, κύριε νομπελίστα).
• Προσέλκυση ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων ειδικά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας. (Με ποιον τρόπο άραγε; Με… μπόνους;).

Και κλείνει τις (ουσιαστικά) «προγραμματικές εξαγγελίες του» ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης τονίζοντας ότι «Ένας ισχυρός (…προπαντός!) ενάρετος κύκλος κατά την επόμενη δεκαετία, υπό όρους βέβαια, είναι απολύτως εφικτός»!

Εμπρός λοιπόν, Συνέλληνες, σηκώστε τα μανίκια και η Καλιφόρνια μας χαιρετάει…

Μόνο που η θεωρία απέχει πάρα πολύ από τη στυγνή πραγματικότητα…

Δεν έχει ειπωθεί τυχαία, ούτε έχει μείνει χωρίς λόγο στην ιστορία εκείνο που είχε πει ο γερμανός Καγκελάριος Όττο φον Μπίσμαρκ: «Τρεις καθηγητές και εχάθη η πατρίς»…

ΥΓ.: Να μην ξεχάσουμε τον αναπληρωτή πρόεδρο, τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, ο οποίος κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο της Επιτροπής. Από τις μέχρι σήμερα επιλογές του από τη θέση που κατέχει δεν είδαμε να αλλάζει τίποτα στο σημαντικό πόστο που κατέχει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ