Γ. Βαρουφάκης στο «Π»: Άμεση σύγκληση διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στην Αθήνα

Γ. Βαρουφάκης στο «Π»: Άμεση σύγκληση διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στην Αθήνα


Άρθρο του
ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Προέδρου της ΚΟ και Γραμματέα του ΜέΡΑ25


Κάθε φορά που μνημονιακή κυβέρνηση προβαίνει σε κάποια συμφωνία «υπέρ των εθνικών συμφερόντων», ως εκ του θαύματος, μόνο η Άγκυρα επωφελείται!

Εν αρχή ην η συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με Ισραήλ και Κύπρο. Από την πρώτη στιγμή, το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε ότι όχι μόνο ο λαός μας δεν θα ωφελούνταν με ευρώ τσακιστό από πετρέλαια κι αέρια, αλλά ότι επρόκειτο για συμφωνία-αυτογκόλ, που έδινε στον Ερντογάν το άλλοθι για να προβεί σε τακτικά βήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής του να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, έστω και άπαξ, η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε το δωράκι του κ. Τσίπρα. Ως ρελάνς στη συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ανακήρυξε ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης (το πρώτο βήμα πριν στείλει ενόπλους στη Λιβύη και, ουσιαστικά, γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο).

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα, η μνημονιακή κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως υιοθέτησε το αυτογκόλ Τσίπρα (τη συμφωνία με Ισραήλ και Κύπρο) και γρήγορα προχώρησε σε δύο συμφωνίες για χάραξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, με την Ιταλία και την Αίγυπτο, συμφωνίες οι οποίες ενίσχυσαν περαιτέρω τη διαπραγματευτική θέση της Άγκυρας ως εξής:

Στη συμφωνία με την Ιταλία η Αθήνα εδραίωσε την τουρκική θέση, σύμφωνα με την οποία, μέσω διμερούς διαπραγμάτευσης, η ΑΟΖ των νησιών περιορίζεται σημαντικά. Έπειτα από αυτό το, δίχως πίεση, αυτογκόλ της Αθήνας, η Άγκυρα εύλογα θα πει: Αν μόνοι σας παραδέχεστε ότι ακόμα και μεγάλα νησιά, π.χ., η Κεφαλονιά, που βρίσκονται μάλιστα μακριά από παράλια άλλης χώρας, έχουν «επήρεια» μόνο 70%, το λιλιπούτειο Καστελλόριζο, που είναι δίπλα στα τουρκικά παράλια, πόση επήρεια είναι λογικό να έχει;

Στο κείμενο της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν γίνεται αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά στο Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των δύο μερών – ένα δεύτερο αυτογκόλ της κυβέρνησης.

Κάπως έτσι, οι μνημονιακές κυβερνήσεις άνοιξαν τον δρόμο για διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα υπό την επιδιαιτησία του Βερολίνου και της Ουάσινγκτον και έδωσαν το έναυσμα στον Ερντογάν να προχωρά σε ελεγχόμενες εντάσεις χρησιμοποιώντας το «Oruc Reis». Άμεσος στόχος του είναι να βάλει κάποια αιτήματα στο τραπέζι της διμερούς διαπραγμάτευσης, που τον ωφελεί πριν αυτή αρχίσει. Έτσι στέλνει το «Oruc Reis» σε περιοχή κοντά αλλά εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν 100% τα ελληνικά επιχειρήματα.

Κι ενώ τα ΜΜΕ της «τρόικας» εσωτερικού παραπλανούν τον λαό ότι ο Ερντογάν παραβίασε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (κάτι που δεν έκανε), οι εθνικιστικοί τους αλαλαγμοί προετοιμάζουν το έδαφος για μια κατά κράτος υποχώρηση υπό την πίεση των Μεγάλων Δυνάμεων. Έτσι όμως δεν γίνεται πάντοτε; Ο εθνικισμός πάντα προετοίμαζε το έδαφος για ενδοτισμό, την ώρα που οι Μεγάλες Δυνάμεις εργάζονταν φιλότιμα εναντίον των λαών της περιοχής.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις και τα κόμματα του μνημονιακού δικομματισμού
Ας δούμε τι κάνουν σήμερα οι Μεγάλες Δυνάμεις σε συνεργασία με τα κόμματα του μνημονιακού δικομματισμού: Διεμβολίζοντας την ανύπαρκτη ΕΕ, η Ουάσινγκτον έδωσε το πράσινο φως στον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει στη συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία προσέθεσε διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα για την Τουρκία σε εκείνα που είχε ήδη αποφέρει η ελληνοϊταλική συμφωνία. Με αυτές τις δύο συμφωνίες ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε, ενώ αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική του θέση με την Άγκυρα, να κερδίσει πόντους (με τη βοήθεια, βέβαια, των ΜΜΕ της διαπλοκής) στο εγχώριο παιχνίδι προπαγάνδας.

Η Μέρκελ ξενίστηκε με τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου που υπαγόρευσε η Ουάσινγκτον, αλλά τη δέχθηκε. Έτσι, ακολουθώντας γραμμή Τσακαλώτου κι όχι Τσίπρα (ο οποίος αυτές τις μέρες αναλώνεται υποδυόμενος τον Ανδρέα Παπανδρέου του «Βυθίσατε το Χόρα», το οποίο, βέβαια, ειπώθηκε όταν υπήρχε μια ισχυρή ΕΣΣΔ), ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε ελπίζοντας ότι Αμερική και Γερμανία θα μεσολαβήσουν από κοινού προκειμένου να αποφευχθούν τα θερμά επεισόδια και οι ελληνοτουρκικές διαφορές να παραπεμφθούν σε διεθνές δικαστήριο.

Πράγματι, αυτό συμβαίνει. Θερμά επεισόδια φαίνεται να αποφεύγονται, με πίεση από ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία. Όμως, δεδομένου ότι ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία δεν θα στραφούν ποτέ κατά της Άγκυρας, οι συμφωνίες των μνημονιακών κυβερνήσεων με Ισραήλ, Ιταλία και Αίγυπτο εγκλωβίζουν την Αθήνα. Έχοντας δωρίσει διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στην Άγκυρα, η φυσική κατάληξη των κινήσεων των μνημονιακών πολιτικών στο Αιγαίο ήταν να συρθούν σε διμερή διάλογο με επιδιαιτησία των μεγάλων – τη χείριστη, δηλαδή, δυνατή εξέλιξη για τους λαούς της περιοχής.

Και τι κέρδισαν οι κυβερνήσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη; Τίποτα περισσότερο από πρόσκαιρα επικοινωνιακά κέρδη στο εσωτερικό της χώρας, όσο τα ΜΜΕ τους λιβάνιζαν για τα ερείσματα που, δήθεν, δημιούργησαν για τη χώρα, χαριεντιζόμενοι με Νετανιάχου, Σίσι, Μέρκελ, Μακρόν και Τραμπ. Επιπλέον, το ΜέΡΑ25 εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θερίσει τις ίδιες θύελλες που θέρισε πριν δυο χρόνια ο κ. Τσίπρας με το Μακεδονικό. Όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε την επιλογή της, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τον ακροδεξιό εταίρο της, να μην ενημερώσει τον λαό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σπέρνει θύελλες με την επιλογή της, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει την ακροδεξιά της, να μην προετοιμάσει τον κόσμο της για την επερχόμενη συνθηκολόγηση.

Το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα που αξιολογεί ως άκρως επικίνδυνα όχι μόνο τα σχέδια ΗΠΑ και Γερμανίας αλλά και τον αντίκτυπο των μεταξύ τους διενέξεων. Π.χ., σε μια διμερή διαπραγμάτευση υπό την επιδιαιτησία της κ. Μέρκελ, την οποία φαίνεται να επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης, ο Ερντογάν θα έχει τον αέρα να προσπαθήσει να «γκριζάρει» περιοχές. Η Ουάσινγκτον θα αρπάξει την ευκαιρία να ενεργοποιηθεί, καταργώντας τη γερμανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης, με απώτερο στόχο να ψαλιδίσει τις φιλοδοξίες του Βερολίνου, που επιθυμεί να αναδειχθεί σε γεωστρατηγικό παίκτη στη Μεσόγειο. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας παρέμβασης των ΗΠΑ, με μαθηματική ακρίβεια, θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο την Άγκυρα.

ΜέΡΑ25: Πολυμερής διάλογος, όχι διμερής διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές
Ποια είναι η μόνη εναλλακτική στις εντάσεις και τη διμερή διαπραγμάτευση; Η πρόταση του ΜέΡΑ25 ήταν, από καιρό, η Αθήνα να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Τουρκίας. Μια τέτοια διάσκεψη αποκλείει τους επιδιαιτητές και, παράλληλα, αναγκάζει την Άγκυρα είτε να αυτοαπομονωθεί (αρνούμενη να προσέλθει επειδή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) είτε να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. (Το γεγονός ότι έτσι πιέζεται και η Λευκωσία να αναγνωρίσει μια μορφή τουρκοκυπριακής εκπροσώπησης είναι κι αυτό στα θετικά της πρότασης.)

Η προτεινόμενη διάσκεψη θα πρέπει να εξελίσσεται παράλληλα, σε δύο επίπεδα. Το πρώτο να αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας. Το δεύτερο να αφορά διεθνή συμφωνία απεξάρτησης της περιοχής (εντός των συμφωνηθέντων ΑΟΖ) από τα ορυκτά καύσιμα, τη σταδιακή κατάργηση των εξορύξεων και, βέβαια, τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πλωτές ανεμογεννήτριες, που απελευθερώνουν τις κοινωνίες της Ανατολικής Μεσογείου τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από τις γιγαντιαίες χερσαίες ανεμογεννήτριες που σπέρνουν οι πολυεθνικές σε νησιά, πεδιάδες και βουνοκορφές.

Επίλογος:
Ως πατριώτες, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε. Επιλέγουμε προσεκτικά τις Θερμοπύλες μας, απορρίπτοντας παράλληλα τις εθνικιστικές κραυγές, που (όπως η Ιστορία μάς δίδαξε) είναι ο προπομπός της ενδοτικότητας.
Τονίζουμε ότι ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός μόνο να χάσουμε έχουμε, τόσο από τον πόλεμο όσο και από τη συνεκμετάλλευση που απαιτούν οι ολιγάρχες και οι πετρελαϊκές πολυεθνικές. Παράλληλα, δεν θεωρούμε διεθνισμό τη συνθηκολόγηση στις εθνικιστικές απαιτήσεις ενός Ερντογάν.

Ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε από φόβο. Αλλά, παράλληλα, δεν θα φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε. Γνωρίζουμε ότι βέλτιστη λύση είναι η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μέσω ακηδεμόνευτου, πολυμερούς διαλόγου. Για αυτό εναντιωνόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις υπό την επιδιαιτησία Μεγάλων Δυνάμεων, που στόχο έχουν μια συμφωνία υπέρ των ολιγαρχών, των εμπόρων όπλων και των πετρελαϊκών πολυεθνικών.

Καθώς ο αποδεκατισμένος λαός μας θα συσπειρώνεται εναντίον της λαίλαπας του επερχόμενου 5ου Μνημονίου και ο τουρκικός λαός θα βυθίζεται καθημερινά στη φτώχεια, είναι μονόδρομος για τις προοδευτικές Ελληνίδες και τους προοδευτικούς Έλληνες η πατριωτική-διεθνιστική πρόταση του ΜέΡΑ25 για διεθνή περιφερειακή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο τη μετατροπή της σε θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και βιώσιμης κοινής ευημερίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ