Οικουμενικός Πατριάρχης: “Έχουμε πολλούς εχθρούς, αλλά τους αγκαλιάζουμε όλους με αγάπη”

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Έχουμε πολλούς εχθρούς, αλλά τους αγκαλιάζουμε όλους με αγάπη”

Άλλη μια ευθεία αναφορά προς τους φανερούς και αφανείς εχθρούς της Μητρός Εκκλησίας έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για αγνώμονα τέκνα που ευεργετήθηκαν από την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και όμως όπως τόνισε “εκίνησαν την πτέρναν, κατά του ευεργέτου”.

“Έχουμε εχθρούς, δεν είναι ότι δεν έχουμε, και πολλούς μάλιστα….οι εχθροί δεν ειναι μόνον αυτοί οι δεδηλωμένοι τους οποίους ξέρουμε ότι είναι εχθροί μας, αλλά είναι και οι ευεργετηθέντες από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, τα έκγονά του, τα πνευματικά του έκγονα. Λοιπόν, έχουμε και αγνώμονα τέκνα, αλλά τους αγκαλιάζουμε όλους με αγάπη”.

Η ευθεία βολή βέβαια είχε στόχο την Εκκλησία της Ρωσία η οποία με αφορμή την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανίας, διέκοψε την μνημόνευση και την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

“Ξέρετε ότι εξ αφορμής του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου το Πατριαρχείο της Μόσχας διέκοψε την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή με την Μητέρα του Εκκλησία. Όμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν διέκοψε την κοινωνία με την Εκκλησία της Ρωσίας. Ακόμα σήμερα το πρωί χοροστατώντας στον Άγιο Παντελεήμονα, στον Γαλατά, μνημονεύσαμε τον Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας” τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσθέτοντας ότι “Εμείς συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε όλους, εχθρούς και φίλους, με την αγάπη μας και με την προσευχή μας και με την κατανόησή μας”.

Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε ιδιαίτερη μνεία για το συνεχές ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας για το άμεσο ποίμνιό της στην Πόλη, και για τη μέριμνά της προς κάθε πιστό, ανεξαρτήτως της εθνικής του καταγωγής, καθώς φροντίζει για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών και την πνευματική
στήριξη των Ρουμάνων, Ουκρανών, Ρώσων, Μολδαβών, Γκαγκαούζων και, πιο πρόσφατα, των Γεωργιανών, Χριστιανών Ορθοδόξων πιστών, που ήρθαν ως μετανάστες και διαβιούν πλέον μόνιμα στην Πόλη, αποτελώντας ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας.

Πηγή-φωτο: orthodoxia.info


Σχολιάστε εδώ