Παραμένει «αφεντικό» του υπουργείου Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης

Παραμένει «αφεντικό» του υπουργείου Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης

Αντίθετα με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί

-Σκοντάφτουν οι σχεδιασμοί κάποιων «μεγαλοκαρχαριών», που θέλουν να βάλουν χέρι στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης
-Ενισχύεται η «πασοκογενής» πτέρυγα στο υπουργείο Εργασίας με τον Πάνο Τσακλόγλου, που έκανε την έκπληξη!

Τα δημοσιεύματα έδιναν κι έπαιρναν για την «εκπαραθύρωση» του Γιάννη Βρούτση από το υπουργείο Εργασίας, χρεώνοντάς του ουσιαστικά το κάζο με τα vouchers. Τελικά, όμως, όπως ήδη σας είχαμε γράψει στις 26 Ιουλίου, συνεχίζει κανονικά ως υπουργός, παραμένοντας το μεγάλο «αφεντικό» σ’ αυτό το δύσκολο και νευραλγικό για την κυβέρνηση υπουργείο.

Η μίνι οργανωτική αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος δεν άλλαξε κανένα από τα πρόσωπα που ήταν μέχρι τώρα στο υπουργείο Εργασίας, αντιθέτως τα συμπλήρωσε, με την τοποθέτηση του καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Παναγιώτη Τσακλόγλου στην κενή θέση του υφυπουργού Εργασίας αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη για όσους γνωρίζουν τα ενδότερα του χώρου, ιδίως από τη στιγμή που παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός στην πανηγυρική παρουσίαση του ψηφιακού συστήματος έκδοσης των συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, η οποία έγινε την Πέμπτη 23 Ιουλίου. Θα ήταν μεγάλη έκπληξη η αντικατάστασή του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τη στιγμή μάλιστα που στην εκδήλωση εκείνη είχε εκθειάσει τον υπουργό του (κατάφερε σε λιγότερο από έναν χρόνο να ξεκινήσει το ψηφιακό σύστημα έκδοσης των συντάξεων, ενώ πέρασε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικά να… ανοίξει μύτη). Πόσω μάλλον αν τον αντικαθιστούσε ο κ. Πέτσας, όπως ακουγόταν, ο οποίος δεν φημίζεται ιδιαίτερα για τις γνώσεις του γύρω από τα ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα.

Σύμφωνα εξάλλου με τους επαΐοντες του χώρου, τη δεδομένη στιγμή θα ήταν μεγάλο το ρίσκο της αντικατάστασης ενός υπουργού που έχει αποδείξει ότι διαθέτει όραμα, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν κάποιοι με αυτό, αλλά και γνώση του τρόπου που θα πρέπει να προχωρήσουν οι σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Προστατεύοντάς το ταυτόχρονα και από τις κερδοσκοπικές διαθέσεις κάποιων επιχειρηματικών κύκλων, που δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν να βάλουν χέρι ιδιαίτερα στον δεύτερο πυλώνα, της επικουρικής κι επαγγελματικής ασφάλισης.

Τελικά, δεν ήταν καθόλου τυχαία κάποια δημοσιεύματα που έβαλλαν τους τελευταίους μήνες ενα­ντίον του ν. 4670/2020, που είναι δημιούργημα του Γιάννη Βρούτση. Με τον νόμο αυτό επήλθε η ενοποίηση του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ) με τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), βάζοντας ένα τέλος (θα φανεί αν θα είναι και οριστικό) στα σενάρια περί ιδιωτικοποιήσεων στην επικουρική ασφάλιση. Αυτό το τέλος έγινε ακόμα πιο φανερό με την αποχώρηση του Νότη Μηταράκη, που προβιβάστηκε σε υπουργό, ο οποίος ήταν θιασώτης των σχεδίων εισόδου των ιδιωτών στον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Η παραμονή του Γιάννη Βρούτση στενοχώρησε κάποιους. Η στεναχώρια αυτή αποτυπώθηκε με στοχευμένα άρθρα κάποιων μεγαλοκαθηγητάδων και μεγαλοδικηγόρων, οι οποίοι συνηθίζουν στα κείμενά τους να χαρακτηρίζουν άτολμη και λειψή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Γιάννη Βρούτση, επειδή αυτή δεν έχει συμπεριλάβει και τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αντίθετα, η τοποθέτηση του καθηγητή Παναγιώτη Τσακλόγλου, παρότι ξάφνιασε πολλούς, επειδή συνδέεται έντονα με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ήταν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και έχει σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη, έχει την ερμηνεία της, αφού είναι μέλος της επιτροπής των οικονομολόγων του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη.

Είχε μάλιστα συνεργαστεί πρόσφατα και με τον Γιάννη Βρούτση, ως μέλος της ομάδας που συνέταξε την αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος, κατά την ψήφιση του ν. 4670/2020.

Με την τοποθέτησή του ενισχύεται η «πασοκογενής» πτέρυγα που υπάρχει στο υπουργείο Εργασίας, επικεφαλής της οποίας ήταν μέχρι πρότινος η γενική γραμματέας Άννα Στρατινάκη, την οποία κάποια δημοσιεύματα αναβάθμιζαν στη θέση της υφυπουργού Εργασίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: enimerosi24.gr


Σχολιάστε εδώ