Η Τουρκία, λόγω γεωγραφίας, στερείται θαλασσίων ζωνών με πλούσιους ορυκτούς πόρους

Η Τουρκία, λόγω γεωγραφίας, στερείται θαλασσίων ζωνών με πλούσιους ορυκτούς πόρους

Υπό του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


-Οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν κανένα νόημα

Μερικές μέρες πριν από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι είχε συμφωνηθεί μυστική συνάντηση στο Βερολίνο μεταξύ τούρκων, ελλήνων και γερμανών διπλωματών, με πρωτοβουλία της κ. Μέρκελ, για την επίτευξη ενός διαλόγου μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας υπό τη μεσολάβηση της Γερμανίας.

Αρχικά, η Ελλάδα το διέψευσε αυτό, με αποτέλεσμα ο τούρκος ΥΠΕΞ να επανέλθει, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκε ό­ντως η συνάντηση αυτή με παρουσία από την Ελλάδα της πρέσβεως κ. Ελένης Σουρανή, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία όμως αποχώρησε από το Βερολίνο, μάλλον λόγω των γεγονότων με την Αγία Σοφία.

Η διπλωματία πολλές φορές επιβάλλει την ύπαρξη τέτοιων συναντήσεων, γιατί πολλά γίνονται χωρίς να λέγονται, όχι όμως χωρίς προηγούμενη εμπιστευτική ενημέρωση της αντιπολίτευσης στα πλαίσια συναντήσεως με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Άλλωστε η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι στα θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ δεν μπορεί να προκύψει λύση σύμφωνα με τις θέσεις της, δηλαδή διανομή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ αυτών της ηπειρωτικής Ελλάδος και των ακτών της ηπειρωτικής Τουρκίας, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην πραγματικότητα επιθυμεί συνεχείς και ατελείωτες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ώστε να βρει την κατάλληλη ευκαιρία να αρπάξει ό,τι θέλει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη δε η Τουρκία υποστηρίζει ότι όλα τα ελληνικά νησιά συνιστούν μια «ειδική περίπτωση» και δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Ελλάδα να έχει κοινά σύνορα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Βέβαια, η εμφανιζόμενη τελευταίως φιλοειρηνική πολιτική της στην Ελλάδα στα θέματα των οριοθετήσεων θαλασσίων ζωνών είναι πολύ λάθος να πιστεύουμε σ’ αυτή. Η πολιτική αυτή της Τουρκίας είναι φαινομενική και γίνεται με υπόδειξη της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Άλλωστε, η δύναμη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τόσο συχνά έχει ειπωθεί από τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και από πολλά άλλα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι τεράστια και την υπολογίζει σοβαρά η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν!

Για πρώτη φορά, οι σύμμαχοί μας –χωρίς εισαγωγικά τη φορά αυτή– φαίνεται να τάραξαν επικίνδυνα τον Σουλτάνο. Ιδιαίτερα ο γάλλος Πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν με την προειδοποίησή του προς τον τούρκο Πρόεδρο –και μάλιστα στα ελληνικά– ότι οποιαδήποτε πράξη εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχει την πολιτική και στρατιωτική απάντηση της Γαλλίας. Έτσι μόνο ο τούρκος Πρόεδρος αναγκάσθηκε να περιμαζέψει τα πλοία του στις βάσεις τους, ενώ η άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στη Μεσόγειο, νοτίως της Κρήτης, για ασκήσεις με έλληνες και αμερικανούς κομάντος συντέλεσε προς την κατεύθυνση αυτή.

Αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει την αγορά των δύο φρεγατών από τη Γαλλία, σε περίπτωση εμπλοκής της Τουρκίας σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο αυτές θα θυμίσουν σε όλους τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου!

Καλό είναι να πούμε ότι η Τουρκία δεν έχει ευρεία υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ διότι μπροστά από τις ακτές της βρίσκονται χιλιάδες νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και η γεωγραφία δεν αλλάζει. Σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές της η Ελλάδα έχει 10.000 νησιά κ.λπ. Η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 τιμώρησε την Τουρκία για τη συμμετοχή της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Βουλγαρία, τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία! Γι’ αυτό της έδωσε μόνο την Ίμβρο, την Τένεδο και τις Λαγούσες και μόνο νησίδες που βρίσκονται λιγότερο από τρία μίλια κοντά στις ακτές της και όχι τρία ναυτικά μίλια. Η γεωγραφία δεν μπορεί να αλλάξει.

Η συμφωνία μερικής οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου έχει βέβαια θορυβήσει τον τούρκο Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, η συνέχιση δε της συμφωνίας αυτής μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος αναμένεται να τρομοκρατήσει την Τουρκία. Για τη συμφωνία αυτή, όπως έγινε, πρέπει να συγχαρούμε τον έλληνα υπουργό των Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ