Η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα σε αποκλειστική της συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ»: Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ ένα δεύτερο lockdown

Η πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα σε αποκλειστική της συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ»: Δεν θέλω ούτε να σκεφτώ ένα δεύτερο lockdown

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Η Μίνα Γκάγκα, από τους κορυφαίους πνευμονολόγους σε διεθνές επίπεδο, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «ΣΩΤΗΡΙΑ», σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, είναι όλο αυτό το διάστημα στην πρώτη γραμμή και σε αποκλειστική της συνέντευξη στο «ΠΑΡΟΝ» αναφέρει τις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Η κ. Γκάγκα αποδίδει το πισωγύρισμα στα επίπεδα του Μαρτίου στη χαλάρωση των μέτρων, επισημαίνοντας ότι ο ιός συνεχίζει να υπάρχει, πλήττει το διάστημα αυτό ιδιαίτερα τις νεαρότερες ηλικίες, γιατί έχουν χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας τους, ενώ η αύξηση των κρουσμάτων είναι ανησυχητική και μπορεί να οδηγήσει πάλι σε αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και των νεκρών.
Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Γκάγκα έχει ως εξής:

// Βγήκαμε από το lockdown. Πώς φθάσαμε να έχουμε πάλι μια αυξητική τάση κρουσμάτων;
Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν γίνει καλά, γι’ αυτό και η χώρα μας πήρε εύσημα διεθνώς. Βγήκαμε από το lockdown και αρχίσαμε να το ξεχνάμε επειδή τα κρούσματα και οι θάνατοι δεν ήταν πολλά και χαλαρώσαμε πολύ. Πρέπει, λοιπόν, να ξαναθυμηθούμε ότι δεν γίνεται να περάσουμε αυτό το καλοκαίρι όπως τα προηγούμενα. Γίνεται να χαλαρώσουμε, να περάσουμε καλές διακοπές, αλλά πρέπει να προσέχουμε. Τα κρούσματα πάλι αυξάνονται και πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ και να ακολουθούμε τα πρωτόκολλα για να μπορούμε να βλέπουμε τους φίλους μας με ασφάλεια και να είμαστε κοινωνικοί.

// Μήπως θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά τα μέτρα;
Από παιδιά μαθαίνουμε πως δεν πρέπει να περνάμε τον δρόμο όταν έχει αυτοκίνητα και το φανάρι είναι κόκκινο. Από εκεί και μετά δεν υπάρχει κάποιος αστυνόμος σε κάθε σημείο να μας σταματάει, έχουμε μάθει, είμαστε λογικοί, ξέρουμε ότι υπάρχει ένα κίνδυνος και προσέχουμε. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα, ένα κρούσμα στον στρατό, σε δύο γάμους ή σε άλλη συγκέντρωση έφεραν 30 – 40 κρούσματα το καθένα, άρα είναι λογικό ότι πρέπει να προσέχουμε. Η μάσκα είναι ένα πολύ καλό μέτρο αν είμαστε κοντύτερα από τα δύο μέτρα με κάποιον άλλον άνθρωπο, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

// Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός δεύτερου κύματος πανδημίας; Τι σας φοβίζει περισσότερο αυτήν την περίοδο;
Μπορούμε να ανατρέψουμε την ανοδική πορεία του ιού αν είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι μας, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε συμπτώματα. Πρέπει να ξέρουμε ότι η πιθανότητα να μεταφέρουμε εμείς τον ιό ή κάποιος άλλος απέναντί μας είναι πολύ μεγάλη. Τηρούμε, λοιπόν, αυστηρά τα πρωτόκολλα προστασίας.

// Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της πανδημίας από εδώ και πέρα;
Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι δύσκολα, δηλαδή περίπου καθημερινά 100 ή 150 κρούσματα σημαίνει πολύ μεγάλη μετάδοση. Τα νέα παιδιά μπορούν βγουν έξω να δουν τις παρέες τους, αλλά θα πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να μην κυκλοφορούν χωρίς μάσκες και άλλες προφυλάξεις, ώστε να αποφύγουν να μεταφέρουν τον ιό μεταξύ τους καθώς και στους δικούς τους.

// Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν ένα δεύτερο lockdown;
Δεν θέλω ούτε να το σκεφθώ το δεύτερο lockdown, αλλά και γενικό lockdown να μη γίνει, το γεγονός ότι σε μια περιοχή ή μετά από μια εκδήλωση έχουμε 40 – 50 κρούσματα είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί σε λίγες μέρες να δούμε να αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς ή και να έχουμε νεκρούς. Είναι, λοιπόν, σημαντικό το πώς συμπεριφερόμαστε εμείς από εδώ και πέρα: Δηλαδή, μέτρα πήραμε, μαθαίνουμε συνέχεια, έχουμε επικαιροποιημένες οδηγίες για να ακολουθούμε.

// Τον Σεπτέμβριο, που θα ανοίξουν τα σχολεία, πώς θα προφυλάξουμε τους μαθητές;
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε στα παιδιά τα μέτρα προστασίας. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πάρα πολύ εύκολα και ακούν. Αν ξέρουν πώς να προστατευτούν, να κρατήσουν τις αποστάσεις, είναι πολύ εύκολο να πειθαρχήσουν. Πιστεύω ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν πρέπει να αποτελεί το μεγάλο μας πρόβλημα.

// Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το πότε θα έχουμε εμβόλιο;
Νομίζω ότι το εμβόλιο θα το έχουμε σχετικά σύντομα, αλλά το «σύντομα» δεν θα είναι ούτε τον επόμενο ούτε τον μεθεπόμενο μήνα. Όταν θα έχουμε το εμβόλιο σίγουρα θα είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό μέτρο, αλλά μέχρι τότε το βασικότερο είναι ότι μόνο με τα μέτρα προστασίας που ακολουθούμε θα ελέγξουμε τον ρυθμό μετάδοσης και θα συνεχίσουμε να έχουμε κοινωνική ζωή, να έχουμε καλή υγεία και τον κανονικό ρυθμό στην οικονομική ζωή της χώρας και στα εισοδήματα όλων των εργαζομένων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ