Η Αίγυπτος απαντά στην Τουρκία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα

Η Αίγυπτος απαντά στην Τουρκία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα

Απάντηση στην Τουρκία, σχετικά με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, δίνει το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι εκπλήσσεται από την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, καθώς η Αγκυρα δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, «όσον αφορά την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Εκπλήσσει το γεγονός ότι τέτοιες ανακοινώσεις και ισχυρισμοί εκδόθηκαν από μια πλευρά που δεν είναι εξοικειωμένη με τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu χαρακτήρισε άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Λιβύης ενώ τόνισε ότι το κείμενο και ο χάρτης της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, προσθέτοντας: «Ωστόσο, είναι προφανές από τις συντεταγμένες ότι η συμφωνία όχι μόνο παραβιάζει τα δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά επίσης της Λιβύης».

«Συμφωνία που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα μας, την οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ, είναι άκυρη» σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως επιχειρούν να υπογράψουν συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αγνοώντας την Τουρκία. «Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε σε αυτούς και στον κόσμο ότι αυτή η συμφωνία είναι άκυρη» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου αφορά περιοχές εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την ίδια ώρα, μήνυμα για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, σχετικά με την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης των δύο χωρών, έστειλε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ επεσήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Mε πληροφορίες και απο το kathimerini.gr

Φωτο: Yπ. Εξωτερικών Ελλάδας


Σχολιάστε εδώ