DW για ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ: Έγινε πραγματικότητα αυτό που ανησυχούσε την Τουρκία

DW για ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ: Έγινε πραγματικότητα αυτό που ανησυχούσε την Τουρκία

Ανυπόστατη θεωρεί η Άγκυρα την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Aιγύπτου για την ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον υπΕξ Τσαβούσογλου παραβιάζει τα δικαιώματα Τουρκίας και Λιβύης. Αβέβαιη η προοπτική ελληνοτουρκικού διαλόγου τον Αύγουστο.

H πιθανή εξέλιξη που ανησυχούσε τον τελευταίο καιρο την τουκική διπλωματία, εγινε χθες πραγματικότηα. Η υπογραφή έστω και μερικής ΑΟΖ από Ελλάδα και Αίγυπτο αλλάζει τώρα τα δεδομένα. Πλέον υπάρχουν δύο συμφωνίες που σχηματίζουν ένα Χ πάνω στον χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Η Άγκυρα συχνά πυκνά τον τελευταιο καιρό ακόμη και με δημόσιες τοποθετήσεις παρότρυνε την Αίγυπτο να μην προχωρήσει σε συμφωνία με την Ελλάδα.

Η αντίδραση ήταν άμεση και ο εκπρόσωπος του υπΕξ της Τουρκίας δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, ότι η συμφωνία είναι ως μη γενόμενη. Μάλιστα πήγε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι αυτή η θέση της Τουρκίας θα επιδειχθεί στις διαπραγματεύσεις αλλά και στο πεδίο. Και ο υπΕξ της Τουρκίας Τσαβούσογλου δήλωσε πως η νέα συμφωνία παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας.

Τι γίνεται με τον διάλογο Ελλάδας – Toυρκίας;

Άγνωστο πότε και πώς θα ξεκινήσουν οι επαφές Αθήνας- Άγκυρας μετά τη διαμεσολάβηση Μέρκελ

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε με διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ, πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Οι πληροφορίες για την 24η Αυγούστου, που ακούγονταν στους διαδρόμους της διπλωματίας, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά.

Πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν θετικά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα θα εφαρμόσει απόφαση της Χάγης, αν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί με αντικείμενο τη υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Όμως είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί ούτε διάλογο αλλά ούτε και μια προσφυγή μόνο με αυτά τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Deutsche Welle


Σχολιάστε εδώ