ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ. Κόκκινο

ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ. Κόκκινο


Συγγραφέας
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ


«Τρία πράγματα δεν χάνονται ποτέ από το συλλογικό ασυνείδητο: Οι ιδέες, οι ήρωες και τα σύμβολα».

Ο Ιάσονας είναι ένας ζωγράφος που γεννήθηκε στη Σύρο και ζει στο Παρίσι. Προσπαθεί να φτιάξει το ιδανικό χρώμα, αυτό που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη των ανθρώπων.
Ο Κόρι είναι απόφοιτος του ΜΙΤ και ικανότατος προγραμματιστής. Θέλει να γράψει την τέλεια ρουτίνα, τον κώδικα που θα μπορεί να αναγνωρίσει ένα αριστούργημα της τέχνης προτού το δει ανθρώπινο μάτι.
Ο Ιβάν είναι ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς που εργάζεται για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Αποστολή του είναι να συλλάβει αυτούς που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον κόσμο του.

Αυτή είναι η ιστορία τους· τρεις άνθρωποι και ένα χρώμα.
Το χρώμα που θα ενώσει τις διαδρομές τους και θα τους φέρει αντιμέτωπους μεταξύ τους αλλά και με τον εαυτό τους.
Το χρώμα του έρωτα, της επανάστασης και του αίματος.
Αυτή είναι η ιστορία του κόκκινου χρώματος.

Ένα μυθιστόρημα για την τέχνη και την εξουσία, για την προσπάθεια του ανθρώπου να αγγίξει την τελειότητα και το τίμημα που πρέπει να πληρώσει.

Απόσπασμα βιβλίου  

«Υπάρχει μια λοταρία με χίλιους λαχνούς. Οι μισοί σε καταδικάζουν σε απόλυτη φτώχεια. Οι έξι γράφουν ότι θα πεθάνεις μέχρι να γίνεις πέντε χρονών. Μόνο δέκα λαχνοί κερδίζουν, αλλά θα το ξέρεις αν έχεις ήδη τραβήξει έναν, γιατί η λοταρία αυτή λέγεται ζωή».
Από τη Βίβλο του αυτονόητου

Κόρι

Δυαδικό σύστημα, φίλε μου. Μηδενικά και μονάδες. Αυτό είμαστε. Κυρίως μηδενικά, αλλά κανείς δεν το παραδέχεται. Όλοι νομίζουν ότι είναι μονάδες και μάλιστα γραμμένες με έντονα γράμματα στην ιστορία του κόσμου. Είναι που δεν έμαθαν ποτέ να προγραμματίζουν. Θα ήξεραν, τότε, ότι τα πάντα είναι κώδικας. Ακόμα κι εσύ, που με κοιτάς με απαθές βλέμμα, δεν είσαι παρά μερικά δισεκατομμύρια γραμμές γενετικού κώδικα καλά κρυμμένες στον πυρήνα κάθε κυττάρου σου. Μη νομίζεις ότι πάω να σε ψαρώσω όπως τα πρωτάκια του ΜΙΤ. Αν πάρεις το DNA σου, το ξετυλίξεις καλά, οπότε θα πιάνει καμιά εκατοστή μέτρα, και το κοιτάξεις, το μόνο που θα δεις είναι κώδικας. Αζωτούχες βάσεις, η μία δίπλα στην άλλη, που λένε στο σώμα σου αν θα έχεις πράσινα μάτια, μεγάλη περιφέρεια ή έξι δάχτυλα. Κι αν πειράξω μερικές από αυτές, μπορεί να ξυπνήσεις με μπλε δέρμα αύριο το πρωί. Πόσα ακόμα να σου πω για να σε πείσω; Πήγαινε όσο πιο βαθιά θέλεις μέσα στην ύλη. Κβαντικές καταστάσεις, σου λένε οι φυσικοί. Ύλη και αντιύλη, ηλεκτρόνιο και ποζιτρόνιο, κουάρκ πάνω και κουάρκ κάτω. Τα βλέπεις; Το μηδέν και το ένα. Δυαδικό σύστημα εις τον αιώνα τον άπαντα. Μια βραδιά στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής του ΜΙΤ μάλωσα με ένα τσούρμο φυσικούς γι’ αυτό το θέμα. Εγώ έλεγα ότι όλες οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να προσομοιωθούν με το δυαδικό σύστημα, κι αυτοί μου κοπανάγανε την αρχή της αβεβαιότητας. Μεταξύ μας, έτσι είναι οι φυσικοί. Μόλις δουν τα δύσκολα, το ρίχνουν στην ορολογία, και άντε βγάλε άκρη μετά. Εγώ δεν κώλωσα. Έβαλα στοίχημα ότι μπορώ να σκαρώσω ένα προγραμματάκι που θα προβλέπει ποια γκόμενα θα έχει ο καθένας τους σε έναν χρόνο. Τους βλέπω σαν τώρα να ακουμπάνε τα δολάρια στο τραπέζι και να προσπαθούν να κρύψουν το γέλιο τους. Ύστερα από έναν μήνα έσκασα μύτη στη σχολή, κατέβηκα στο εργαστήριο, εγκατέστησα το πρόγραμμα σε έναν υπολογιστή, το έτρεξα, τύπωσα το αποτέλεσμα και το έβαλα σε έναν φάκελο που έκλεισα με λίγο λιωμένο κερί. Όχι ότι χρειαζόταν το κερί, ο φάκελος έκλεινε μια χαρά από μόνος του, αλλά έκανε πιο κουλαριστή τη φάση. Έπρεπε να έβλεπες τα μούτρα τους. Πού όρεξη για γέλια… Άφησα τον φάκελο στη γραμματεία και είπα να τον δώσουν στα καλόπαιδα του Φυσικού ύστερα από έναν χρόνο. Παίζει να ήταν οι χειρότεροι δώδεκα μήνες που πέρασαν στη σχολή. Την ημέρα που άνοιξε ο φάκελος και διάβασαν τις προβλέψεις μου νόμισαν ότι είμαι ένας μικρός θεός. Μου έδωσαν τα λεφτά και με παρακάλεσαν να μη βγει τίποτε πιο έξω. Κι έτσι έγινε. Κώδικας και εχεμύθεια. Αυτά με έφεραν ως εδώ. Έτσι κέρδιζα τα προς το ζην. Κώδικας και εχεμύθεια. Κρίμα που, απ’ ό,τι φαίνεται, τα ίδια ακριβώς με οδηγούν ολοταχώς προς τον θάνατό μου.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Κώστας Χαρίτος γεννήθηκε στην Άρτα το 1970 και ζει στην Αθήνα. Είναι χημικός, με διδακτορικό στη Φυσικοχημεία και μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Χημείας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και ανθολογίες. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Σχέδιο Φράκταλ, κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Τρίτων. Είναι συνυπεύθυνος για τη διοργάνωση του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
ISBN: 978-960-04-5081-1


Σχολιάστε εδώ