Μάκης Κουρής: Όπου και να κοιτάξεις, φως δεν βλέπεις…

Μάκης Κουρής: Όπου και να κοιτάξεις, φως δεν βλέπεις…

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

-Και, δυστυχώς, οι αριθμοί δεν διαψεύδονται, ό,τι και να κάνουν οι… ταχυδακτυλουργοί που κυβερνούν, οι οποίοι αποφάσισαν να «κουρέψουν» ακόμη και τα αναδρομικά των συνταξιούχων σε 1,4 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. ευρώ που αποφάσισε το ΣτΕ

Τα χαμόγελα έχουν σβήσει σε όλη τη χώρα… Σκυθρωπά πρόσωπα συναντάς παντού στον δρόμο. Σε κάθε γωνιά της χώρας, στην Αθήνα, στην Κρήτη, στην Ήπειρο, ίχνος αισιοδοξίας. Δέκα χρόνια στο κανναβάτσο. Με το κάθε σπίτι να βιώνει την αγωνία της επιβίωσης, με τα λουκέτα να μη φτάνουν, με την ανεργία να αυξάνεται διαρκώς.

Και ήρθε και ο κορονοϊός να δώσει τη χαριστική βολή. Άδεια τα λιμάνια, άδεια τα ξενοδοχεία, άδειες και οι πανέμορφες ακρογιαλιές μας, με τις ψαροταβέρνες να κλαίνε τη μοίρα τους και τα κρουαζιερόπλοια να μη φαίνονται στον ορίζοντα. Και οι προοπτικές για τον χειμώνα που έρχεται διαγράφονται μαύρες.

Τα δράματα δεν θα έχουν τελειωμό, με τους δικαστικούς κλητήρες να μην προλαβαίνουν να δίνουν ειδοποιητήρια για πλειστηριασμούς και τις εξώσεις στην ημερήσια διάταξη. Συν την πρώτη κατοικία που θα χαθεί… Και από κοντά το νέο καθεστώς εργασίας, η τηλεργασία, η δουλειά από το σπίτι, με κερδισμένο τον βιομήχανο και τον μεγαλοεπιχειρηματία, γιατί το κόστος μειώνεται, πέραν του ότι θα φακελώνει τον τηλεργαζόμενο, παρακολουθώντας μέχρι και πόσους καφέδες θα πίνει, ενώ ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να λείψει από την οθόνη του υπολογιστή ούτε στιγμή. Αυτό κι αν είναι… μεγάλος μετασχηματισμός… Και φυσικά με την τηλεργασία οι θέσεις εργασίας θα «κουρευτούν», προς όφελος των μεγάλων αφεντικών.
Οι καμπάνες έχουν αρχίσει να χτυπούν… Μακάρι να ήταν χαρμόσυνες… Δυστυχώς, δεν είναι…

• Το χρέος ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ, με πολλά θαυμαστικά… Αυξήθηκε κατά 5,27 δισ. ευρώ, πηδώντας στα 361,29 δισ. ευρώ από 356,02 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο!

• Η διεθνούς φήμης «Pizza Hut» έβαλε λουκέτο στα 16 καταστήματά της στην Ελλάδα, όπου μέχρι τώρα εργάζονταν 180 άτομα, και πάει για άλλες χώρες. Και το μήνυμα που εκπέμπεται κάθε άλλο παρά θετικό είναι για όσους σκέφτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, να ανοίξουν δουλειές.

• Ο τουρισμός μόνο δάκρυα έχει φέρει. Όλα τα νησιά μας σε κάθε γωνιά της χώρας, στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, αλλά και η Κρήτη, ψάχνουν για πελάτες. Μετρημένα στα δάχτυλα θα είναι τα κρουαζιερόπλοια που θα έρθουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Και οι τουρίστες που θα φέρουν σε… διμοιρίες θα επισκεφθούν Ολυμπία, Δελφούς, Επίδαυρο, Ακρόπολη, Κνωσό κ.λπ. και από εκεί αμέσως πίσω στο κρουαζιερόπλοιο. Καμία βόλτα, π.χ., στο Μοναστηράκι.

Ο χειμώνας θα πληρώσει ακριβά τα «λουκέτα» του καλοκαιριού. Είναι ζήτημα αν θα ανοίξει το 20% των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Και χάνονται τα έσοδα με τα οποία θα συντηρούνταν τον χειμώνα, ενώ αν περίσσευαν κάποια λεφτά, το κέρδος της χρονιάς, θα τα έβαζαν στην άκρη. Τέτοιο καλοκαίρι έχει να ζήσει η πατρίδα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

• Και την ώρα που το Ταμείο είναι μείον, η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, μετά τη δικαίωσή τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναδρομικά τα οποία ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ και ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να τα… περιορίσει σε 1,4 δισ. ευρώ, «κουρεύοντάς» τα κατά 60%. Και όπως πάει θα γίνει μεγάλος χαμός… Οι συνταξιούχοι είναι ήδη επί ποδός πολέμου…

Σύμφωνα με εργατολόγους, οι κερδισμένοι είναι 900.000 και οι χαμένοι 1.500.000.

Το μόνο καλό νέο που υπάρχει μέχρι τώρα, αλλά είναι ακόμη στα χαρτιά, είναι τα 32 δισ. ευρώ που θα πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία τα 22,5 δισ. ευρώ είναι άμεση ενίσχυση και τα 9,4 δισ. ευρώ δάνεια… Απομένει να τα δούμε να εκταμιεύονται και κυρίως να μάθουμε με ποιους όρους θα γίνει αυτό…

Μέχρι τότε, περιμένουμε στο γκισέ…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ