Επτά ψέματα

Επτά ψέματα

Συγγραφέας
ΚΕΪ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ
Μεταφραστής
ΦΑΚΙΝΟΥ ΜΑΡΙΑ


Όλα άρχισαν με ένα μικρό ψέμα

Η Τζέιν και η Μάρνι είναι αχώριστες φίλες. Από τα έντεκα ζουν τα πάντα μαζί: το σχολείο, τους πρώτους έρωτες, το κολέγιο, τις πρώτες σχέσεις τους ως ενήλικες, τις πρώτες τους δουλειές, κάθε κομμάτι της καθημερινότητας. Γύρω στα είκοσι πέντε ερωτεύονται και παντρεύονται.

Η Τζέιν, όμως, δεν συμπαθεί τον άντρα της Μάρνι. Τον θεωρεί σνομπ, φαντασμένο, υποκριτή και αυτάρεσκο. Δεν πιστεύει ότι αγαπάει πραγματικά τη φίλη της.

Μπορεί, όμως, η Μάρνι να εμπιστευτεί στ’ αλήθεια την Τζέιν; Γιατί αν η Τζέιν ήταν ειλικρινής ―αν δεν είχε πει ψέματα―, τότε ίσως ο άντρας της καλύτερής της φίλης να ήταν ακόμη ζωντανός…

Αυτή είναι η ευκαιρία της Τζέιν να πει την αλήθεια.
Το ερώτημα είναι: ΘΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ;

Απόσπασμα βιβλίου

«Και έτσι κέρδισα την καρδιά της» είπε εκείνος, χαμογελώντας. Έγειρε αναπαυτικά στην καρέκλα του, σήκωσε τα χέρια πίσω από το κεφάλι και πρόταξε το στήθος. Ήταν πάντα τόσο αυτάρεσκος. Με κοίταξε, έπειτα τον ηλίθιο που καθόταν δίπλα μου, και μετά στράφηκε πάλι σε μένα. Περίμενε κάποια αντίδραση˙ ήθελε να δει τα χαμόγελα να διαγράφονται στα πρόσωπά μας, να νιώσει τον θαυμασμό μας, το δέος μας.
Τον μισούσα. Τον μισούσα μ’ έναν απόλυτο, φλογερό, βιβλικό τρόπο. Μισούσα που αφηγούνταν την ίδια ιστορία κάθε φορά που ερχόμουν για δείπνο, κάθε βράδυ Παρασκευής. Δεν είχε σημασία ποιον έφερνα μαζί μου. Δεν είχε σημασία με ποιον καθυστερημένο έβγαινα εκείνη την εποχή.
Πάντοτε τους αφηγούνταν αυτή την ιστορία.
Επειδή, βλέπεις, αυτή η ιστορία ήταν το απόλυτο τρόπαιο για εκείνον. Για έναν άντρα όπως ο Τσαρλς –πετυχημένο, πλούσιο, γοητευτικό− μία όμορφη, έξυπνη, πνευματώδης γυναίκα, όπως η Μάρνι, ήταν το τελευταίο μετάλλιο στη συλλογή του. Κι επειδή κυριολεκτικά ζούσε για τον σεβασμό και τον θαυμασμό των άλλων, κι ίσως επειδή δεν του έδειχνα τίποτε από τα δύο, τα αποσπούσε αδυσώπητα από τους άλλους καλεσμένους του.
Αυτό που ήθελα να του απαντήσω, και που ποτέ δεν είπα, ήταν πως η καρδιά της Μάρνι δεν ήταν ποτέ δική του για να την κερδίσει. Μια καρδιά, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, κάτι που επιτέλους είμαι, ποτέ δεν μπορείς να την κερδίσεις. Μπορεί μόνο να σου δοθεί, μόνο να σου χαριστεί. Δεν μπορείς να πείσεις, να δελεάσεις, να αλλάξεις, να κλονίσεις, να κλέψεις, να κλυδωνίσεις, να πάρεις μια καρδιά. Και σίγουρα δεν μπορείς να κερδίσεις μία καρδιά.
«Κρέμα;» ρώτησε η Μάρνι.
Στεκόταν όρθια δίπλα στην τραπεζαρία κρατώντας ένα λευκό κεραμικό κανατάκι. Είχε μαζέψει προσεκτικά τα μαλλιά της ψηλά στον αυχένα, ενώ χαλαρές μπούκλες έπεφταν γύρω από τα μάγουλά της. Το κολιέ της είχε μπερδευτεί, το κούμπωμα είχε κατέβει δίπλα στο μενταγιόν και κρέμονταν μαζί πάνω στην κλείδα της.
Κούνησα το κεφάλι μου. «Όχι, ευχαριστώ» είπα.
«Δεν ρώτησα εσένα» απάντησε εκείνη χαμογελώντας.
«Εσύ ξέρω ότι δεν θες»…

Διαβάστε τη συνέχεια  ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα 

Η Ελίζαμπεθ Κέι ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός στον εκδοτικό οίκο Penguin Random House. Σήμερα είναι σύμβουλος έκδοσης, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με τη συγγραφή, που είναι και το μεγάλο της πάθος. Ζει στο Λονδίνο μαζί με τον άντρα της.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

Κατηγορία: Πεζογραφία Μεταφρασμένη,  Ψυχολογικό θρίλερ
ISBN: 978-618-02-1532-8


Σχολιάστε εδώ