Συντάξεις: Μέχρι το τέλος του 2021 το 85% των νέων αιτήσεων θα βγαίνει αυτοματοποιημένα

Συντάξεις: Μέχρι το τέλος του 2021 το 85% των νέων αιτήσεων θα βγαίνει αυτοματοποιημένα

-Μέχρι το τέλος του 2021 το 85% των νέων αιτήσεων θα βγαίνει αυτοματοποιημένα

Την προηγούμενη Πέμπτη το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εγκαινιάσθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το νέο ψηφιακό σύστημα έκδοσης των συντάξεων, που φέρει την επωνυμία «ΑΤΛΑΣ». Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού και κυρίως του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, καθώς πριν από δέκα μήνες, στη ΔΕΘ, είχαν δημοσίως αναφερθεί στο σύστημα και είχαν δεσμευθεί ότι θα το έκαναν πράξη μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

Φυσικά, το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», όπως ειπώθηκε και από τον υπουργό Εργασίας, βρίσκεται μόλις στην πρώτη φάση λειτουργίας του, αφού αυτοματοποιημένα εκδίδονται μέχρι στιγμής οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις μόλις δύο κατηγοριών και συγκεκριμένα:

– οι συντάξεις γήρατος του ΟΓΑ, για τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους,
– οι μεταβιβάσεις συντάξεων χηρείας, ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα προέλευσης του θανόντος.

Οι κατηγορίες αυτές υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο αριθμούν το 30% – 40% των συνολικών αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται κάθε χρόνο στον e-ΕΦΚΑ.

Έτσι, από την περασμένη Πέμπτη αυτές οι κατηγορίες δικαιούχων μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά και χωρίς καμιά άλλη απαίτηση προσκόμισης δικαιολογητικών ή τυχόν παραστατικών, αφού το σύστημα θα τα αναζητεί ηλεκτρονικά από μόνο του, εκδίδοντας άμεσα τη συνταξιοδοτική απόφαση, πιστώνοντας τον τραπεζικό λογαριασμό του νέου συνταξιούχου από τον επόμενο κιόλας μήνα.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στην έναρξη λειτουργίας του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» είπε:«Είναι η αρχή του τέλους της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και μια καλή, πρακτική απόδειξη πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη». Και αυτό είναι γεγονός, διότι εξαλείφεται σχεδόν ολοκληρωτικά η γραφειοκρατία, αφού δεν θα υπάρχει καμία απαίτηση για τη συγκέντρωση πλειάδας δικαιολογητικών, τα οποία συνήθως για να τα μαζέψει κάποιος χρειάζεται να καταφύγει στη συνδρομή λογιστικών και δικηγορικών γραφείων.

Στο επόμενο στάδιο του αυτοματοποιημένου συστήματος, μέχρι τα τέλη του 2020 αναμένεται να ενσωματωθούν οι συντάξεις αναπηρίας, μέχρι το καλοκαίρι του 2021 οι συντάξεις γήρατος των μισθωτών, που αποτελεί τον μεγαλύτερο όγκο των αιτήσεων που υποβάλλο­νται, και μέχρι τα τέλη του 2021 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των ελευθέρων επαγγελματιών, των νομικών και των δημοσιογράφων.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι το 80% – 85% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι τις αρχές του 2022 θα βγαίνει αυτοματοποιημένα με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», ωστόσο ένα ποσοστό 10% – 15% δεν πρόκειται να ενσωματωθεί ποτέ και θα παραμείνει στο χειρόγραφο σύστημα λόγω εγγενών δυσκολιών.

Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τα τμήματα απονομών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, καθώς θα μπορέσουν να επικεντρωθούν σταδιακά στην αποκλειστική έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια, αφού πλέον δεν θα επιβαρύνονται με τις νέες αιτήσεις, καθώς αυτές θα βγαίνουν ψηφιακά.

Πέραν, όμως, αυτού, επειδή το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων είναι υπαρκτό, έχει ξεκινήσει ήδη ο σχεδιασμός από την αρμόδια ομάδα εργασίας του e-ΕΦΚΑ, υπό την καθοδήγηση του ίδιου του διοικητή του φορέα, δόκτορα Πληροφορικής κ. Χάλαρη, για να ενταχθούν στο αυτοματοποιημένο σύστημα και οι μέχρι σήμερα εκκρεμείς αιτήσεις, πιθανώς με την υποβολή νέας αιτήσεως ηλεκτρονικά, αλλά με τον υπολογισμό της σύνταξης να γίνεται με βάση την αρχική ημερομηνία που είχε υποβληθεί η χειρόγραφη αίτηση. Αυτός ο σχεδιασμός, όμως, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αλλά αναμένεται να τον τρέξει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, αφού θα βοηθήσει σημαντικά στην αποσυμφόρηση του τεράστιου στοκ αιτήσεων που έχουν τα τμήματα απονομών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ο ρόλος που διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει στον όλο σχεδιασμό του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ κ. Χρήστος Χάλαρης, ο οποίος λόγω και της επαγγελματικής του ενασχόλησης με τον κόσμο της πληροφορικής έχει το υπόβαθρο για τον σχεδιασμό και κυρίως για την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου αλλά και δύσκολου εγχειρήματος, όπως αυτό που συντελείται στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Κάτι που τονίστηκε άλλωστε και από τον Γιάννη Βρούτση.

Η παρουσίαση του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος έκδοσης των συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» τέλειωσε με το πάτημα του κουμπιού από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας στα emails περισσοτέρων από 3.000 συμπολιτών μας τη συνταξιοδοτική απόφαση που τους αφορά, που με το παλιό καθεστώς θα τη λάμβαναν μετά την παρέλευση 14 – 18 μηνών. Σημειωτέον ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.


Άναψε πράσινο φως

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας για την παρουσίαση του ψηφιακού συστήματος έκδοσης των συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» κι αφού είχε μόλις τελειώσει την ομιλία του ο Γιάννης Βρούτσης, ακούστηκε από το στόμα του πρωθυπουργού η λέξη «συνεχίζουμε», κάτι που ερμηνεύτηκε εκ των παριστάμενων ως πράσινο φως για την παραμονή του υπουργού Εργασίας και μετά τον επερχόμενο ανασχηματισμό.

Εάν αυτό τελικά επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να τοποθετηθεί δίπλα του κάποιος αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος θα αναλάβει τα εργασιακά, αφού θεωρείται ότι αυτός ο τομέας είναι η αχίλλειος πτέρνα του Γιάννη Βρούτση.

Σε αντίθεση με τα ασφαλιστικά ζητήματα, στα οποία διαθέτει εμπειρία και κυρίως όραμα, που δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Έντονη ήταν η αγωνία του διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη για να πάνε όλα καλά κατά τη στιγμή που κλήθηκε ο πρωθυπουργός να πατήσει το κουμπί για την έκδοση περισσοτέρων από 3.000 συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Η αγωνία αυξήθηκε περαιτέρω όταν, παρότι πάτησε το κουμπί ο κ. Μητσοτάκης, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση του συστήματος, κάτι που έγινε όμως μετά από λίγα δευτερόλεπτα, επαναφέροντας το χαμόγελο στο πρόσωπο του διοικητή, το οποίο προς στιγμήν είχε εξαφανισθεί.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ